Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Petrografske karakteristike sedimentnih stijena fliša koje se koriste kao sirovina u proizvodnji cementa (okolica Splita) (CROSBI ID 425102)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kavelj, Mirko Petrografske karakteristike sedimentnih stijena fliša koje se koriste kao sirovina u proizvodnji cementa (okolica Splita) / Aljinović, Dunja (mentor); Zagreb, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Kavelj, Mirko

Aljinović, Dunja

hrvatski

Petrografske karakteristike sedimentnih stijena fliša koje se koriste kao sirovina u proizvodnji cementa (okolica Splita)

U diplomskom radu su petrografski analizirani i determinirani uzorci stijena koje se koriste kao sirovina za proizvodnju cementa. Naslage iz kojih su uzeti uzorci pripadaju eocenskom flišu iz okolice Splita. Petrografskom analizom utvrđeno je da stijene predstavljaju laminiranu ili tanko slojevitu izmjenu kalkarenacejskih pješčenjaka i kalklutita (4 uzorka), kalkarenita i lapora (1 uzorak), biokalkarenita i lapora (1 uzorak), kalkarenita, kalkarenacejskog pješčenjaka i madstone-a (1 uzorak), lapor (1 uzorak), bioklastični vapnenac weckstone/floatstone tipa (1 uzorak), biokalkarenit (3 uzorka). Na osnovu uzoraka može se zaključiti da analizirani tipovi sedimentnih stijena predstavljaju zadovoljavajuću sirovinu, no uz određene ograde. Udio karbonante komponente je visok i zadovoljavajući. Udio silicijske komponente je visoki potječe vjerojatno od detritičnog kvarca koji je sadržan prvenstveno u laminama/proslojcima kalkarenacejskih pješčenjaka. Aluminijeva komponenta može potjecati jedino iz alumosilikata sadržanih u glinovitoj frakciji lapora i lutitnihlamina/proslojaka. Kako je udio gline općenito procijenjen na vrlo nizak, problem bi se mogao javiti uslijed nedovoljne količine aluminija za nastanak alumosilikatnih minerala klinkera. Indirektno ovu pretpostavku potvrđuje i izdvajanja kvarca pri proizvodnji cementa.

fliš, cement, sirovina, lapor, kalkarenacejski pješčenjak

nije evidentirano

engleski

Petrographic characteristics marl sedimentary rocks used as a raw material in the cement production (Split area)

nije evidentirano

flisch, cement, raw material, marl, calcarenaceal sandstones

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Geologija