Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorska kvaliteta paških sireva (CROSBI ID 425093)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lugarić, Nikolina Senzorska kvaliteta paških sireva / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lugarić, Nikolina

Antunac, Neven

hrvatski

Senzorska kvaliteta paških sireva

U radu je opisana senzorska kvaliteta Paškog sira, koja je rezultat petogodišnjeg ocjenjivanja senzorske kvalitete, od 2011.-2015. godine. U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Udruge proizvođača Paškog sira, provedeno je senzorsko ocjenjivanje za 162 uzorka Paškog sira, od strane stručnog ocjenjivačkog povjerenstva a prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2012.). Cilj istraživanja bio je utvrditi da li senzorska ocjenjivanja Paškog sira koja se održavaju jednom godišnje, utječu na poboljšanje kvalitete sira pojedinih proizvođača, koji sir proizvode u domaćinstvu ili na registriranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Broj proizvođača koji su sudjelovali na ocjenjivanjima bio je promjenjiv iz godine u godinu, najmanje (7) ih je bilo 2010. g. a najviše (37) na kraju ocjenjivanja 2015. g., što potvrđuje da je interes proizvođača za takvim manifestacijama bio iz godine u godinu sve veći. Paški sirevi su s najnižim brojem bodova (17, 21) ocijenjeni u 2011. g., tj. u drugoj godini senzorskog ocjenjivanja. U naredne dvije godine kvaliteta Paških sireva bila je značajno bolja, budući su sirevi u 2013. g. ocijenjeni s 19, 20 bodova od maksimalno mogućih 20, 00 bodova. U 2014. i 2015. godini je zabilježeno postupno smanjenje ukupne kvalitete Paških sireva budući da je iz godine u godinu broj izlagača paških sireva bio različit, uz sudjelovanje određenog broja novih proizvođača.

Paški sir ; tradicionalna proizvodnja ; senzorska kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Sensory quality of Paški cheese

nije evidentirano

Paški cheese ; traditional production ; sensory quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

31.01.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)