Senzorska kvaliteta paških sireva (CROSBI ID 425093)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lugarić, Nikolina
Antunac, Neven
hrvatski
Senzorska kvaliteta paških sireva
U radu je opisana senzorska kvaliteta Paškog sira, koja je rezultat petogodišnjeg ocjenjivanja senzorske kvalitete, od 2011.-2015. godine. U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Udruge proizvođača Paškog sira, provedeno je senzorsko ocjenjivanje za 162 uzorka Paškog sira, od strane stručnog ocjenjivačkog povjerenstva a prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2012.). Cilj istraživanja bio je utvrditi da li senzorska ocjenjivanja Paškog sira koja se održavaju jednom godišnje, utječu na poboljšanje kvalitete sira pojedinih proizvođača, koji sir proizvode u domaćinstvu ili na registriranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Broj proizvođača koji su sudjelovali na ocjenjivanjima bio je promjenjiv iz godine u godinu, najmanje (7) ih je bilo 2010. g. a najviše (37) na kraju ocjenjivanja 2015. g., što potvrđuje da je interes proizvođača za takvim manifestacijama bio iz godine u godinu sve veći. Paški sirevi su s najnižim brojem bodova (17, 21) ocijenjeni u 2011. g., tj. u drugoj godini senzorskog ocjenjivanja. U naredne dvije godine kvaliteta Paških sireva bila je značajno bolja, budući su sirevi u 2013. g. ocijenjeni s 19, 20 bodova od maksimalno mogućih 20, 00 bodova. U 2014. i 2015. godini je zabilježeno postupno smanjenje ukupne kvalitete Paških sireva budući da je iz godine u godinu broj izlagača paških sireva bio različit, uz sudjelovanje određenog broja novih proizvođača.
Paški sir ; tradicionalna proizvodnja ; senzorska kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Sensory quality of Paški cheese
nije evidentirano
Paški cheese ; traditional production ; sensory quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
31.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb