USPOREDBA PREHRAMBENE VRIJEDNOSTI PROTEINA IZ ANIMALNIH I BILJNIH IZVORA (CROSBI ID 425075)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Franković, Lucija
Orhanović, Stjepan
Vuletić Nenad
hrvatski
USPOREDBA PREHRAMBENE VRIJEDNOSTI PROTEINA IZ ANIMALNIH I BILJNIH IZVORA
Proteini su važni makronutijenti neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Rad proučava razliku između životinjskih i biljnih proteina prema njihovom aminokiselinskom sastavu te utjecaju na ljudski organizam. Obrađuju se stare teme kiselosti i njenog pretpostavljenog učinka, te novije spoznaje poput klasifikacije obrađenog crvenog mesa u grupu 1 kancerogena koje su usmjerile ovaj rad, između ostalog, na proučavanje estrogena, IGF- 1-a, mutagenih spojeva dobiveni pri toplinskoj obradi te kolesterola. S ciljem poboljšanja kvalitete života treba uzeti u obzir dobre i loše utjecaje prehrane sa i bez životinjskih proizvoda.
proteini, aminokiseline, prehrana, kiselost, estrogen, IGF-1
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF NUTRITIONAL VALUE OF PROTEIN FROM ANIMAL AND PLANT SOURCES
nije evidentirano
protein, amino acids, diet, acidity, estrogen, IGF-1
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
16.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split