Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Muškarci u Dalmaciji: drukčiji ili isti? (CROSBI ID 783944)

Druge vrste radova | ostalo

Petrić, Mirko Muškarci u Dalmaciji: drukčiji ili isti? // Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu - Predavanje u okviru ciklusa „Sociološki razgovori". 2019.

Podaci o odgovornosti

Petrić, Mirko

hrvatski

Muškarci u Dalmaciji: drukčiji ili isti?

Predavanje je sociološki prilog daljnjem razvoju u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno zastupljenom proučavanju muškosti u okviru rodnih studija. Svrha predavanja jest prikazati moguću korisnost empirijski utemeljenog i teorijski interpretiranog pristupa istraživanju muškosti u svrhu dijagnosticiranja razvojnih potencijala društva. U središtu rasprave su muškarci i muškost u regiji (Dalmaciji) u kojoj, unatoč nepostojanju ciljanih historijskosocioloških studija na temu, postoji povijesno natprosječna dokumentiranost muškosti i muških uloga. Međutim, u skladu s postavkama studija roda i razvoja (GAD), stavovi i prakse muškaraca promatraju se relacijski, u odnosu prema stavovima i praksama žena, a podaci za Dalmaciju u odnosu prema onima u drugim hrvatskim regijama. Primjeri se zasnivaju na bazi podataka prikupljenih 2018. godine nacionalno reprezentativnim anketnim ispitivanjem provedenim u okviru projekta "Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive – GENMOD" (HRZZ-IP-2016-06-6010) te analizama koje je obavio istraživački tim projekta. Također se iznose početne spoznaje stečene dvomjesečnim kvalitativnim istraživanjem zasnovanim na promatranju muškaraca i žena u javnom prostoru na jednoj mikrolokaciji u regiji (Split).

muškarci, Dalmacija, rod, identitet, modernizacija, razvoj

Rad predstavlja predavanje s raspravom na temelju rezultata kvantitativnog dijela istraživanja u okviru projekta GENMOD (HRZZ-IP-2016-06-6010), eksploratnorno trianguliranih s kvalitativnim podacima, a održano je u okviru ciklusa "Sociološki razgovori" Hrvatskog sociološkog društva - podružnica Split, koji su otvoreni široj javnosti.

engleski

Men in Dalmatia: different or the same?

nije evidentirano

men, Dalmatia, gender, identity, modernization, development

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatsko sociološko društvo, podružnica u Splitu - Predavanje u okviru ciklusa „Sociološki razgovori"

2019.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Sociologija