Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proces zdravstvene njege nakon prsnuća moždane aneurizme (CROSBI ID 783942)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Šančić, Gordana ; Salaj, Tamara ; Eljuga, Ksenija ; Rašić, Irena ; Grabovac, Đurđica Proces zdravstvene njege nakon prsnuća moždane aneurizme // Glasnik medicinskih sestara i tehničara KB Dubrava. 2018.

Podaci o odgovornosti

Šančić, Gordana ; Salaj, Tamara ; Eljuga, Ksenija ; Rašić, Irena ; Grabovac, Đurđica

hrvatski

Proces zdravstvene njege nakon prsnuća moždane aneurizme

Cerebralna aneurizma predstavlja hitno stanje opasno po život bolesnika. Bolesnik kod kojega je nastala ruptura cerebralne aneurizme akutno je ugrožen i njegovo stanje zahtijeva stalnu procjenu i hitno zbrinjavanje. Od samog dijagnosticiranja bolesti, bolesniku se pristupa opreznom 24-satnom opservacijom. Da bi se moždana aneurizma mogla izliječiti, mora se isključiti iz cirkulacije, koja se postiže invazivnim zahvatom odnosno neurokirurškom operacijom. Prije i poslije operativnog tijeka medicinska sestra nadzire i prati stanje bolesnika unutar 24 sata mjereći vitalne znakove, uočavajući znakove i simptome komplikacija, primjenjujući propisanu medikamentnu terapiju i prateći neurološki status kao i opće stanje bolesnika. Proces zdravstvene njege bolesnika s moždanom aneurizmom je složen i specifičnan te zahtijeva dobro educiranu medicinsku sestru. Bitni i najvažniji cilj zdravstvene njege i liječenja bolesnika s mozgovnom aneurizmom je sprječavanje nastanka komplikacija koje ostavljaju trajne posljedice odnosno invaliditet. To predstavlja problem ne samo za bolesnika već i za njegovu obitelj i sveukupnu socijalnu sredinu.

proces zdravstvene njege, moždana aneurizma, neurokirurško liječenje

nije evidentirano

engleski

The health care process after brain aneurysms

nije evidentirano

health care process, brain aneurysm, neurosurgical tretman

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Glasnik medicinskih sestara i tehničara KB Dubrava

2018.

nije evidentirano

objavljeno

2459-6558

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti