Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 981093

Tehnosfera II. "Crna kutija" metafizike: Kibernetika i apsolutno vrijeme stroja


Paić, Žarko
Tehnosfera II. "Crna kutija" metafizike: Kibernetika i apsolutno vrijeme stroja, Zagreb: Sandorf i Mizantrop, 2018 (monografija)


Naslov
Tehnosfera II. "Crna kutija" metafizike: Kibernetika i apsolutno vrijeme stroja
(Technosphere Vol. II. "The Black Box" of the Metaphysics:Cybernetics and absolute Machine Time)

Autori
Paić, Žarko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sandorf i Mizantrop

Grad
Zagreb

Godina
2018

Stranica
465

ISBN
978-953-351-031-6

Ključne riječi
Tehnosfera, metafizika, kibernetika, vrijeme stroja, informacija
(Technosphere, metaphysics, cybernetics, machine time, information)

Sažetak
U ovoj se knjizi razmatra nastanak i razvitak kibernetike u 20. stoljeću kao realizacije metafizike. Naglasak je na svezi između teroije složenosti, kontingencije, emergencije i kaosa s vodečim pojmovima kibernetike kao što su informacija, povratna sprega (feedback), kontrola i komunikacija. Autor se ekstenzivno bavi s teorijama informacije i komunikacije u rasponu od Wienera do kvantne teorije, Shnannove matematičke teorije komunikacije s kojom su nastali operativni sustavi kompjutorske revolucije 1960-ih godina te filozofijskim problemom odnosa jezika i slike u djelu Heideggera, Wittgensteina, Simondona, Whiteheada i Stieglera. Knjiga završava s tematiziranjem radikalnog kibernetičkoga obrata: stvar mišljenja postaje mišljenje stvari kao autonomnog objekta i to na način računanja, planiranja i konstrukcije novih događaja kao privremenih stanja. Po prvi se put u našim uvjetima suočavamo s detaljnim i sustavnim promišljanjem filozofije znanosti i kibernetike s obzirom na dostignuća posthumanizma i transhumanizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, Interdisciplinarne društvene znanosti, Filozofija, Interdisciplinarne humanističke znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Žarko Paić, (172400)