Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova (CROSBI ID 259636)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Svečnjak, Lidija
hrvatski
Nova saznanja o negativnim učincima patvorenja pčelinjeg voska i stanju na tržištu satnih osnova
Kontrola pčelinjeg voska u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji uključuje stroge EU propise koji definiraju kriterije kakvoće pčelinjeg voska i standardizirane analitičke metode za njihovo ispitivanje. Suprotno tome, pčelinji vosak koji se koristi u sektoru pčelarstva, gdje je klasificiran kao nusproizvod životinjskog podrijetla (NŽP) koji nije namijenjen prehrani ljudi i primarno se koristi u obliku satnih osnova i blokova voska, ne podliježe obveznoj kontroli kakvoće (autentičnosti) prije stavljanja na tržište. Posljedično, patvorenju pčelinjeg voska danas predstavlja gorući i rastući problem diljem svijeta. Rezultati recentnih istraživanja pokazali su kako dodavanje 15% stearina u pčelinji vosak uzrokuje značajnu smrtnost radiličkog legla (49%), a veći udjeli dodanog stearina rezultirali su porastom smrtnosti do 71%. Također, rezultati analize 137 satnih osnova prikupljenih s EU tržišta (15 zemalja) pokazali su kako je 67, 2% analiziranih uzoraka pčelinjeg voska bilo patvoreno parafinom i stearinskom kiselinom i/ili stearinom. U 82 od ukupno 137 ispitanih uzoraka utvrđena je prisutnost različitih udjela parafina (5 - 93, 5%), dok je stearinska kiselina i/ili stearin utvrđena sporadično u 10 uzoraka. Rezultati su pokazali kako je većina analiziranih uzoraka (48, 2%) patvorena s 5-25% parafina, dok je u 8, 1% uzoraka utvrđena viša razina patvorenja (> 51% parafina), od čega je 6, 6% uzoraka bilo patvoreno s više od 75% parafina.
pčelinji vosak ; patvorenje ; stearin ; stearinska kiselina ; parafin
nije evidentirano
engleski
New findings on the negative effects of beeswax adulteration and situation on the comb foundation market
nije evidentirano
beeswax ; adulteration ; stearin ; stearic acid ; paraffin
nije evidentirano