Sekundarni metaboliti iz listova masline (CROSBI ID 424966)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Miletić, Tina
Dunkić, Valerija
Nazlić, Marija
hrvatski
Sekundarni metaboliti iz listova masline
Maslina (Olea europaea L.) je jedna od glavnih poljoprivrednih kultura mediteranskog područja. Otkriveno je da je osim ulja i lišće masline bogat izvor komponenti s farmakološkim učinkom. U ovom radu smo promatrali sastav eteričnog ulja i hidrolata u različitim razvojnim fazama masline. Vodenom destilacijom u aparaturi po Clevengeru smo iz nekoliko uzoraka listova masline izolirali eterična ulja i hidrolate te ih identificirali GC/MS analizom. U prvom uzorku eteričnog ulja najzastupljeniji spoj bio je ß-ionon (20.4%), u drugom germakren D (31.2%), u trećem endo-fenhil acetat (12.7%), u četvrtom dokosan (40.1%), u petom n-dodekanol (30.6%) i u šestom kariofilen oksid (17.1%). U uzorcima hidrolata najzastupljeniji spoj u većini uzoraka bio je ß-ionon: u prvom uzorku u količini od 15.9%, u drugom uzorku u količini od 40.3%, u trećem uzorku u količini od 42.8% ; u četvrtom uzorku najzastupljeniji spoj bio je biciklogermakren (39.5%), u petom ß-ionon (25.3%) i u šestom najzastupljeniji je bio miristicin (35%). Spojevi koje smo izolirali u svim uzorcima listova, ili u eteričnom ulju ili hidrolatu su: α-pinen, ß-kariofilen, α-humulen, allo-aromadendren, ß-ionon, miristicin, heksadekanska kiselina, oleinska kiselina te dokosan, trikosan i tetrakosan.
maslina ; sekundarni metaboliti ; oleuropein ; fenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
Secondary metabolites of olive leaves
nije evidentirano
olive ; secondary metabolites ; oleuropein ; phenolic compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
11.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu; Medicinski fakultet u Splitu
Split