Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 980878

Suvremene metode smanjenja emisije stakleničkih plinova mliječnih preživača


Prpić, Zvonimir; Vnučec, Ivan; Konjačić, Miljenko; Kelava Ugarković, Nikolina; Bošnjak, Roko
Suvremene metode smanjenja emisije stakleničkih plinova mliječnih preživača // Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
Lovran, Hrvatska: Hrvatska mljekarska udruga, 2018. str. 17-19 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Suvremene metode smanjenja emisije stakleničkih plinova mliječnih preživača
(Novel techniques for mitigating greenhouse gases emissions from dairy ruminants)

Autori
Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan ; Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina ; Bošnjak, Roko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. / - : Hrvatska mljekarska udruga, 2018, 17-19

Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 7.-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Klimatske promjene, metan, didušikov oksid, proizvodnja mlijeka
(Climate change, methane, nitrous oxide, milk production)

Sažetak
Poljoprivredna proizvodnja bilježi sve veći negativan učinak na okoliš usporedno s povećanom globalnom potražnjom za hranom animalnog podrijetla. Stočarska proizvodnja, osobito proizvodnja mlijeka, negativno utječe na okoliš, prvenstveno na povećanje globalnog zatopljenja emisijom velikih količina stakleničkih plinova (metan i didušikov oksid) s većim potencijalom globalnog zagrijavanja i višom perzistencijom u atmosferi nego je to u slučaju ugljičnog dioksida. U cilju smanjenja negativnog učinka, u posljednjih desetak godina provedena su mnoga znanstvena istraživanja koja su rezultirala uvođenjem novih hranidbenih, biotehnoloških, mikrobioloških strategija, kao i strategija upravljanja farmom te gospodarenja otpadnim tvarima na mliječnim farmama. U nastojanjima da se smanji emisija stakleničkih plinova, najviše obećavaju metode povezane s hranidbom životinja i korištenjem dodataka stočnoj hrani jer su manje invazivne, jednostavnije u provedbi te prihvatljivije potrošačima nego kemijske ili biotehnološke metode. Povećanje proizvodnosti životinja opće je prihvaćena metoda koja rezultira boljim iskorištenjem hrane i većim prirastima te, posljedično, manjim količinama stakleničkih plinova po jedinici proizvoda. Međutim, u pogledu dodataka stočnoj hrani potrebno je provesti još mnoga istraživanja, jer su dosadašnji rezultati primarno rezultat in vitro pokusa. Najčešća je hranidbena strategija za ublažavanje emisija stakleničkih plinova korištenje krme s nižim sadržajem sirovih vlakana i višim sadržajem topljivih ugljikohidrata ili konzumacijom manje zrele paše. Uz preporuke za propisno skladištenje gnoja kako bi se izbjegnula dodatna emisija plinova, najčešće se preporučuje korištenje bioplina (metana) kao održive i čiste sirovine za proizvodnju električne energije. Osim toga, emisije metana iz gnoja mogu se učinkovito kontrolirati skraćenjem trajanja skladištenja i osiguranjem aerobnih uvjeta. Pri odabiru strategije smanjenja emisija stakleničkih plinova treba uzeti u obzir činjenicu da postoje interakcije između različitih metoda zbog njihove složene prirode. Primjerice, primjenom jedne metode može se uspješno smanjiti količina nastalog metana u probavnom sustavu životinja, ali i povećati emisija metana iz uskladištenoga gnoja ili dostupnost dušika s povećanom emisijom didušikovog oksida putem gnojidbe tla. S druge strane, neke metode djeluju sinergistički što znači da istovremeno smanjuju emisiju stakleničkih plinova iz probavnog sustava i uskladištenoga gnoja. Kako bi se uspješno odgovorilo na povećanu globalnu potražnju za sirovim mlijekom i mliječnim proizvodima, mljekarska industrija morat će ublažiti buduće negativne utjecaje na okoliš mijenjajući postojeće proizvodne sustave i istodobno održavajući visoku kvalitetu gotovih proizvoda cjenovno prihvatljivih potrošačima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA