Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ne stavi nas na kušnju: Kako razumjeti prošnju iz Očenaša „i ne uvedi nas u napast“ (Non metterci alla prova: A proposito di una difficile richiesta del Padre Nostro) (CROSBI ID 259500)

Prilog u časopisu | stručni rad

Bovati, Pietro ; Vidović, Pero Ne stavi nas na kušnju: Kako razumjeti prošnju iz Očenaša „i ne uvedi nas u napast“ (Non metterci alla prova: A proposito di una difficile richiesta del Padre Nostro) // Obnovljeni život, 74 (2019), 1; 99-108

Podaci o odgovornosti

Bovati, Pietro ; Vidović, Pero

hrvatski

Ne stavi nas na kušnju: Kako razumjeti prošnju iz Očenaša „i ne uvedi nas u napast“ (Non metterci alla prova: A proposito di una difficile richiesta del Padre Nostro)

Iz članka: Već je u prvim stoljećima kršćanstva kružila jedna latinska verzija koja je imala Matejev tekst dijela Očenaša (Mt 6, 13) u nešto drukčijem obliku od onoga koji nam je stigao posredstvom Vulgate. Te riječi glase: et ne passus nos fueris induci in tentationem, a mogle bi se prevesti orijentaciono na sljedeći način: „i ne dopusti da budemo uvedeni u napast“. Tumačenje ugledanih zapadnih Otaca, kao što su Tertulijan, Ciprijan, Ambrozije, Augustin i Jeronim, inspiriralo je komentatore sve do naših dana da pristupe tomu tekstu u obzoru biblijske teologije. Način njihova tumačenja išao je u sljedećem smislu: „ne dopusti da uđemo u kušnju (i/ili da podlegnemo) u kušnji“ ; ili pak: „ne prepusti nas kušnji / ne ostavi nas u kušnji“. Izgleda da se kao po dogovoru moderni prijevodi usmjeravaju u takvom smjeru.

Očenaš ; molitva ; napast ; kušnja.

Prijevod talijanskog teksta: Pietro Bovati, „Non metterci alla prova: A proposito di una difficile richiesta del Padre Nostro“, La Civiltà Cattolica, od 3. veljače 2018., str. 215-227. Prijevod: Pero Vidović.

engleski

Do Not Subject Us to The Test: About a Difficult Request of The Lord’s Prayer

nije evidentirano

Lord’s Prayer ; Temptation ; Test.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74 (1)

2019.

99-108

objavljeno

0351-3947

1849-0182

Povezanost rada

Teologija

Poveznice
Indeksiranost