Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 979364

Međunarodne speleološke ekspedicije na Cipru


Garašić, Mladen; Krpina, Ivan; Garašić, Davor; Gospodinović, Tomislav;
Međunarodne speleološke ekspedicije na Cipru // Zbornik Sažetaka Skup speleologa Hrvatske 2017, Ćilipi / Lučić, Nina ; Janjanin, Željka ; Paar, Dalibor ; Gregov, Albert ; (ur.).
Dubrovnik: Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica, 2017. str. 25-25 (predavanje, recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Međunarodne speleološke ekspedicije na Cipru
(International Speleological expeditions on Cyprus)

Autori
Garašić, Mladen ; Krpina, Ivan ; Garašić, Davor ; Gospodinović, Tomislav ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik Sažetaka Skup speleologa Hrvatske 2017, Ćilipi / Lučić, Nina ; Janjanin, Željka ; Paar, Dalibor ; Gregov, Albert ; - Dubrovnik : Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica, 2017, 25-25

ISBN
978-953-59708-0-4

Skup
Skup Speleologa Hrvatske 2017 - Dubrovnik-Konavle

Mjesto i datum
Ćilipi, Hrvatska, 17-19.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Speleologija, spilje, Cipar, ekspedicija
(Speleology, Caves, Cyprus, Expedition)

Sažetak
Poslije uspješno organiziranih speleoloških ekspedicija u Tanzaniju, Iran i Libanon u posljednjih desetak godina, speleološka ekipa organizirano od UIS (Union Internationale de Speleologie) došla je na Cipar u ožujku 2017. godine da podupre EU projekt «"The Caves of Kyrenia Mountains project : Research, Conservation and Education"» - Speleološki instruktori iz Libanona i Hrvatske podučavali su Ciprane s teoretskom i praktičkom nastavom te vježbana iz speleolloške tehnike, topografskog snimanja i speleo fotografiranja u dvadesetak speleoloških objekata. Početnički speleološki tečaj od 8 dana završilo je 17 polaznika. Zajedno s njima istraženo je tada 11 novih speleoloških objekata medju kojima su i dosad najdulje spilje i najdublje jame na Cipru. Tada se dogodilo po prvi puta u povijesti da su svi speleolozi sa Cipra (i sjeverni i južni dio) zajedno s nama bili na međunarodnoj edukaciji: Drugi dio speleološke nastave održan je u listopadu i studenome 2017. godine s 25 polaznika kada je istraženo cca 25 speleoloških objekata na Cipru. Cilj ovog međunarodnog projekta je da se speleolozi u struci i znanosti zbliže i razmijene nova iskustva. Projekti su pod pokroviteljstvom UIS i FSE i to je veliko priznanje za hrvatske speleologe koji su podnijeli najveći dio tereta i obveza edukacije s 4 speleološka instruktora (Ivan Krpina, Davor Garašić Tomislav Gospodinović i Mladen Garašić). Do sada je na Cipru poznato oko 75 speleoloških objekata, a potencijala ima još. Za postignute rezultate u ekspediciji i edukaciji na Cipru 2017. godine, organizatori ekspedicije su posebno pohvaljeni na 17th UIS International Congress of Speleology u Australiji u srpnju 2017. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb,
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Mladen Garašić, (7250)