Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 979256

Istraživanje manje poznatih speleoloških objekata na dubrovačkom području u posljednjih 20 godina


Garašić, Mladen; Krpina, Ivan; Garašić, Davor; Gospodinović, Tomislav
Istraživanje manje poznatih speleoloških objekata na dubrovačkom području u posljednjih 20 godina // Zbornik sažetaka "Skup speleologa Hrvatske 2017, Dubrovnik - Konavle / Lučić, Nina ; Janjanin, Željka ; Paar, Dalibor ; Gregov, Albert ; (ur.).
Dubrovnik: Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica, 2017. str. 20-20 (predavanje, recenziran, prošireni sažetak, znanstveni)


Naslov
Istraživanje manje poznatih speleoloških objekata na dubrovačkom području u posljednjih 20 godina
(Exploring and research of less known caves on Dubrovnik region in the last 20 years)

Autori
Garašić, Mladen ; Krpina, Ivan ; Garašić, Davor ; Gospodinović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "Skup speleologa Hrvatske 2017, Dubrovnik - Konavle / Lučić, Nina ; Janjanin, Željka ; Paar, Dalibor ; Gregov, Albert ; - Dubrovnik : Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica, 2017, 20-20

ISBN
978-953-59708-0-4

Skup
Skup speleologa Hrvatske, Ćilipi 2017

Mjesto i datum
Ćilipi, Hrvatska, 17-19.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Speleologija, kaverne, zračna luka, tunel, Dubrovnik
(Speleology, Caves, Airport, Tunnel, Budrovnik)

Sažetak
Poznato je da su prva znanstvena zapažanja o našemu kršu zabilježena u baš dubrovačkom području još 1584. godine. Istraživanja su kasnije sporadično nastavljana preko Getaldića, Kusijanovića, Poljaka, Maleza i drugih. Sve do današnjih dana i naših generacija. No manje su poznata speleološka istraživanja iz razdoblja 1960 do 1965. godine, te neka novija od 1999. do 2016. godine, a koja su sva povezana s gradnjom hidrotehničkih objekata ili zračne luke Dubrovnik. Značajni su rezultati ostvareni u sustavu Vilinske spilje i izvora Omble, ili u hidrotehničkom tunelu riječice Ljute. To je opće poznata činjenica Ipak gotovo je nepoznato pojavljivanje dubokih i dugačkih speleoloških objekata prilikom gradnje HE «Plat» (HE «Dubrovnik»). Možda tomu razlog počiva na činjenici da su tamo prilikom gradnje tunela i podzemnih prostorija izgubljeni ljudski životi uzrokovani nedovoljnim poznavanjem hidrogeoloških uvjeta i u prvoj fazi i početkom izgradnje druge faze gradnje. Zbir okolnosti je pomogao da mnogo kasnije ipak doznamo istinu o tragediji ljudi 1962. godine koji su nastradali u kaverni prilikom gradnje tunela. Zato smo i počeli s dodatnim istraživanjima koja niti do danas nisu završena jer su vezana uz proizvodni proces električne struje, a remont tunela i strojarnica se obavlja približno svakih desetak ili više godina. Za nova istraživanja speleologa posebno je probijena oplata tunela, koja je nakon naših obilazaka, naknadno radi sigurnosti, ponovno stavljena u funkciju. Ipak pronašli smo neke do tada nepoznate speleološke podatke u tunelima HE «Plat». U zračnoj luci «Dubrovnik» u Ćilipima od 1960. godne znano je za postojanje nekih speleoloških objekata. Neki su zatrpani bez istraživanja, a neki su registrirani i snimljeni. Nova nadogradnja (2012. godine) zračne piste, stajanke i pristanišne zgrade omogućila je istraživanje ukupno do sada 11 novih speleoloških objekata od koji su neki i dublji od 70 metara. Mjerenja koncentracije plina radona ukazivala su na njihovu određenu (ne)povezanost što se i pokazalo točnim jer smo nakon analiza tektonike i koncentacije radona potencirali «traženje» kaverni u promatranom području. Rezultat je danas pred nama. Gotovo cijela zgrada «C» u Zračnoj luci Dubrovnik jest na kavernama što je iz razumljivih razloga većini putnika potpuno nepoznato.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mladen Garašić, (7250)