Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 978622

Praćenje i predviđanje gibanja klizišta


Krkač, Martin; Bernat Gazibara, Sanja; Sečanj, Marin; Mihalić Arbanas, Snježana
Praćenje i predviđanje gibanja klizišta // Zbornik sažetaka VII. Konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa / Holcinger, Nataša (ur.).
Zagreb: Državna uprava za zaštitu i spašavanje, 2018. str. 212-219 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Praćenje i predviđanje gibanja klizišta
(Monitoring and prediction of landslide movement)

Autori
Krkač, Martin ; Bernat Gazibara, Sanja ; Sečanj, Marin ; Mihalić Arbanas, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka VII. Konferencije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa / Holcinger, Nataša - Zagreb : Državna uprava za zaštitu i spašavanje, 2018, 212-219

Skup
VII. Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.-12.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Praćenje klizanja, gibanje, predviđanje
(Landslides, monitoring, prediction)

Sažetak
Klizanje je proces gibanja stijene ili tla niz padinu pod utjecajem gravitacije, a klizište je pojava koja nastaje procesom klizanja. Kod velikih i složenih klizišta uobičajene mjere sanacije često nije moguće provesti ili su vrlo skupe. U takvim slučajevima provode se preventivne mjere smanjenja rizika koje uključuju uspostavu sustava praćenja klizišta. Današnja tehnologija omogućava gotovo kontinuirano praćenje klizišta. Na temelju kontinuiranih nizova podataka ustanovljeno je da je gibanje klizišta promjenjivo u vremenu, čak i u kratkim vremenskim intervalima, te da pokazuje različite obrasce ponašanja. Konačni rezultat istraživanja klizišta na temelju analiza podataka praćenja su modeli koji opisuju gibanje klizišta u funkciji uzroka klizanja kao što su oborine i promjene razine podzemne vode, na temelju kojih je moguće predvidjeti klizanje. Modeli predviđanja gibanja se mogu podijeliti na modele temeljene na fizičkim značajkama i fenomenološke modele.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb