Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 978185

Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis)


Šiftar, Ozren; Pincan, Loredana; Šubrek, Marta; Zupčić, Ana; Prišlin, Marina; Vranković, Lana; Delaš, Ivančica; Bujanić, Miljenko; Konjević, Dean; Stojević, Zvonko; Aladrović, Jasna
Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis) // Book of Abstracts of 6th International Congress of Nutritionists / Babić Cikoš, Dora (ur.).
Zagreb: Hrvatski Savez Nutricionista, 2018. str. 171-171 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Masnokiselinski sastav potkožnog i abdominalnog masnog tkiva sivog puha (Glis glis)
(Fatty acid composition of subcutaneous and abdominal adipose tissue in edible dormouse (Glis glis))

Autori
Šiftar, Ozren ; Pincan, Loredana ; Šubrek, Marta ; Zupčić, Ana ; Prišlin, Marina ; Vranković, Lana ; Delaš, Ivančica ; Bujanić, Miljenko ; Konjević, Dean ; Stojević, Zvonko ; Aladrović, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of 6th International Congress of Nutritionists / Babić Cikoš, Dora - Zagreb : Hrvatski Savez Nutricionista, 2018, 171-171

ISBN
978-953-48183-0-5

Skup
6th International Congress of Nutritionists

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.-28.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Masnokiselinski sastav, sivi puh, potkožno i abdominalno masno tkivo
(Fatty acid composition, edible dormouse, subcutaneous and abdominal adipose tissue)

Sažetak
Uvod Kroz različite biološke aktivnosti masne kiseline (MK) utječu na zdravlje, reprodukciju te su važne kao rizični faktor u nastanku kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Esencijalne MK se moraju u organizam unijeti hranom. Važne su linolna kiselina (C18:2n-6) iz porodice n-6 (ω-6) masnih kiselina te -linolenska (C18:3n-3) iz porodice n-3 (ω-3) masnih kiselina. Sivi puh, hrvatska je autohtona divljač iz reda glodavaca, porodice puhova. Ulovljeni puhovi koriste se u prehrani, otopljena mast je tradicionalno korišteni preparat za tretiranje rana, a od krzna se izrađuju različiti predmeti. Materijali i metode Ovo istraživanje provedeno je na 33 jedinke sivog puha (18 ženki, Ž ; i 15 mužjaka, M). Uzorci potkožnog (PMT) i abdominalnog masnog tkiva (AMT) sakupljeni su tijekom sezone legalnog odstrela (rujan- listopad 2017.) Uzorci tkiva homogenizirani su, ukupni lipidi ekstrahirani te je određen masnokiselinski sastav plinskom kromatografijom. Rezultati Analiza PMT pokazala je prisutnost 12 različitih MK, dok je u AMT utvrđeno osam MK. Glavna razlika u masnokiselinskom sastavu bila je prisutnost C16:1t u uzorcima PMT, 0, 62±0, 42% u Ž i 0, 45±0, 24% u M. U PMT sivog puha dominiraju jednostrukonezasićene MK (MUFA) (60, 2±12, 4% u Ž ; 53, 5±18% u M). Zasićene MK (SFA) činile su 27, 7±9, 3% u Ž te 25, 4±6, 4% u M. Višestrukonezasićene MK (PUFA) činile su 12, 8±10, 0% u Ž te 21, 0±16, 2% u M. U AMT sivog puha dominantne su bile MUFA, 63, 8±7, 3% u Ž te 58, 7±13, 8 u M. SFA su činile 28, 5±6, 9% u Ž i 26, 0±7, 1% u M, dok su PUFA zastupljene s 7, 7±4, 9% u Ž i 10, 32±5, 73% u M. Značajno veća zastupljenost C18:3n-3 utvrđena je u M u usporedbi sa Ž u oba masna tkiva (2, 3±1, 5% vs. 1, 0±0, 5%, PMT ; 2, 4±2, 4% vs. 0, 9±0, 4%, AMT). U AMT utvrđen je značajno veći postotak PUFA u M u odnosu na Ž (11, 3±6, 6% vs. 7, 7±5, 0%). Masnokiselinski sastav dvaju masnih tkiva nije se statistički značajno razlikovao. Zaključak Prisutnost esencijalne MK, C18:3n-3 u oba analizirana tkiva važan je nalaz zbog činjenice da je sivi puh u Hrvatskoj divljač koja se tradicionalno konzumira. No prisutnost C16:1t u PMT mogla bi biti od zdravstvenog značaja budući da je utvrđena povezanost prisutnosti trans MK s nastankom rizika od kardiovaskualarnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb