Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 978173

Nacionalno istraživanje rizičnog ponašanja i znanja računalnih korisnika


Velki, Tena; Romstein, Ksenija
Nacionalno istraživanje rizičnog ponašanja i znanja računalnih korisnika // Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti / Velki, Tena ; Šolić, Krešimir (ur.).
Osijek: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, 2018. str. 37-70


Naslov
Nacionalno istraživanje rizičnog ponašanja i znanja računalnih korisnika
(National survey on risk behavior and knowledge of computer users)

Autori
Velki, Tena ; Romstein, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti

Urednik/ci
Velki, Tena ; Šolić, Krešimir

Izdavač
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek

Grad
Osijek

Godina
2018

Raspon stranica
37-70

ISBN
978-953-6965-68-7

Ključne riječi
Rizična online ponašanja, srednjoškolci, studenti, odrasli, IKT znanja
(Online risk behavior, highschoolers, students, adults, ICT knowledge)

Sažetak
U idućem poglavlju dan je prikaz rezultata nacionalnog istraživanja provedenog na računalnim korisnicima te će se podastrijeti jednostavne strategije zaštite korisnika koji oni mogu primjenjivati sami, iako su prema zakonskim regulativama provajderi interneta dužni zaštiti svoje korisnike, no o tome nemamo dovoljno istraživanja na području EU-a. U istraživanju je sudjelovalo 4859 sudionika (37, 5 % muških) iz cijele Hrvatske, podijeljenih u 3 velike skupine ; srednjoškolci (n=3250), studenti (n=883) i zaposlenici (n=726). Cilj je bio ispitati znanja i rizična ponašanja korisnika računalnih sustava u cijeloj Republici Hrvatskoj, uzimajući pri tom u obzir dobne i spolne razlike. Provjereno je i stvarno ponašanje odavanja zaporke korisnika računalnih sustava. Također je utvrđena povezanost informacijskoga znanja s rizičnim ponašanjem računalnih korisnika. Rezultati istraživanja su pokazali kako jako puno sudionika (31% - 54, 2%) dobrovoljno odaje svoju zaporku te su studentiu tom pogledu najrizičnija skupina. Odrasli zaposlenici pokazuju najviše rizičnog ponašanja vezanog uz korištenje informacijskih sustava, ali istovremeno i najveći stupanj znanja. Iza njih slijede studenti, a na kraju srednjoškolci s najnižim stupanjem znanja, ali i rizičnoga ponašanja. Općenito je utvrđeno da osobe s višom razinom znanja o informacijskoj sigurnosti pokazuju i viši stupanj rizič-nih online ponašanja. Dobiveni podatci su u skladu s istraživanjima koja su provedena u zemljama EU-a u kojima je nađena povezanost rizičnih ponašanja i kronološke dobi korisnika te rizičnih ponašanja i količine vremena provedene na internetu. Tako djeca i mladi koji provode više vremena na internetu češće manifestiraju rizična ponašanja kao npr. odavanje svojih osobnih podataka nepoznatim osobama, prihvaćanje prijateljstava i poruka od nepoznatih osoba, sve do sastajanja offline s online prijateljima koje nisu prethodno upoznali u stvarnom životu. Što se tiče odraslih, istra-živanja provedena zemljama EU-a nešto su manje opsežna i govore uglavnom o korištenju alata kao što su net-banking ili nadgledanje korištenja interneta djece, nedostaju podatci za populaciju odraslih, što se djelomice tumači opadanjem rizika s porastom kronološke dobi, no ta pretpostavka nije do kraja potvrđena. Ukratko, ponašanja korisnika interneta ovise o trima čimbenicima, a to su kulturalni kontekst, zakonska regulativa i odgojno-obrazovni kontekst, što treba uvažiti prilikom provođenja budućih istraživanja, kao i kreiranja smjernica za zaštitu internetskih korisnika od najmlađe dobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne tehničke znanosti, Pedagogija, Edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, Interdisciplinarne društvene znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek