Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 977932

Sukob rad-obitelji i roditeljsko ponašanje kao odrednice zadovoljstva životom adolescenata i roditelja


Merkaš, Marina; Šakić Velić, Marija; Vrselja, Ivana
Sukob rad-obitelji i roditeljsko ponašanje kao odrednice zadovoljstva životom adolescenata i roditelja // 26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke - Knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja (ur.).
Jastrebarsko: Hrvatsko psihološko društvo, 2018. str. 109-109 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sukob rad-obitelji i roditeljsko ponašanje kao odrednice zadovoljstva životom adolescenata i roditelja
(Work-family conflict and parental behavior as determinants of life satisfaction of adolescents and parents)

Autori
Merkaš, Marina ; Šakić Velić, Marija ; Vrselja, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke - Knjiga sažetaka / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja - Jastrebarsko : Hrvatsko psihološko društvo, 2018, 109-109

ISBN
978-953-55079-7-0

Skup
26. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 7. - 10. 11. 2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sukob rad-obitelji, roditeljska samoefikasnost, roditeljstvo, zadovoljstvo životom, adolescenti
(Work-family conflict, parental self-efficacy, parenting, life satisfaction, adolescents)

Sažetak
Temeljeno na procesnom modelu odrednica roditeljstva, svrha je ovog rada bila ispitati na koji je način rad roditelja povezan s roditeljstvom te kako pridonosi zadovoljstvu životom adolescenata i roditelja. U radu se empirijski provjeravala teorijska pretpostavka o neizravnom učinku rada roditelja na zadovoljstvo životom djece i roditelja. Ispitano je na koji je način sukob radne i obiteljske uloge koji roditelji doživljavaju povezan s njihovom roditeljskom samoefikasnosti i roditeljskim odgojnim postupcima te je li na taj neizravan način, odnosno putem roditeljstva, povezan sa zadovoljstvom životom djece i roditelja. Podatci korišteni u ovom radu prikupljeni su u okviru znanstvenog projekta „Rad roditelja, ekonomske teškoće obitelji i dobrobit roditelja i djece“. U ovom radu korišteni su podatci prikupljeni od 353 djece i njihova oba roditelja koji su sudjelovali u prvoj vremenskoj točki prikupljanja podataka u istraživanju za potrebe projekta. Roditelji su procijenili koliko im radna uloga ometa obiteljski život, doživljaj roditeljske samoefikasnosti i zadovoljstvo životom, a djeca su procijenila jesu li njihove majke i očevi skloni kažnjavanju i koriste li induktivno rezoniranje u interakciji s njima te koliko su zadovoljna životom. Postavljen je i linearnim strukturalnim modeliranjem u Mplus programu testiran teorijski model prema kojem je sukob rad-obitelji izravno i neizravno, putem povezanosti s roditeljskom samoefikasnosti, kažnjavanjem i induktivnim rezoniranjem, povezan sa zadovoljstvom životom adolescenata i roditelja. Model je testiran posebno za procjene majki i očeva. Rezultati su pokazali kako je majčina procjena ometanja obiteljske uloge radnom ulogom neizravno, kroz povezanost s njezinom roditeljskom samoefkasnosti, povezana sa njezinom sklonosti kažnjavanju i zadovoljstvom životom. Odnosno, majke koje procjenjuju da im radna uloga više ometa obiteljsku ulogu doživljavaju svoju roditeljsku samoefikasnost nižom, što je značajno povezano sa njihovom većom sklonosti korištenju kažnjavanja u interakcijama s djecom i nižim zadovoljstvom životom. Nadalje, očevi koji procjenjuju svoju roditeljsku samoefikasnost višom koriste više induktivnog rezoniranja u interakcijama s djecom, a njihova su djeca općenito zadovoljnija životom. Uz to, očevi koji procjenjuju svoju roditeljsku samoefikasnost višom ujedno su i zadovoljniji svojim životom. U radu se razmatra važnost obilježja rada majki za njihovo roditeljstvo te razlike u doprinosu roditeljstva majki i očeva zadovoljstvu životom adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb