Pregled bibliografske jedinice broj: 977731
Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja
Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 977731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja
(Antioxidative activity of tocopherol extract from different type of oils)
Autori
Tijan, Paola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
48
Mentor
Broznić, Dalibor
Ključne riječi
vitamin E ; TEAC ; DPPH radikal ; ulje ; antioksidativna aktivnost
(vitamin E ; TEAC ; DPPH radical ; oil ; antioxidant activity)
Sažetak
Važnost ulja poznata je od davnina. Poglavito u mediteranskom području gdje se često koriste i sastavni su dio skoro svakog jela. U uljima se nalaze različite masne kiseline i antioksidansi, s obzirom na zastupljenost tih tvari ulja posjeduju različita antioksidativna svojstva. Jedan od najpoznatijih antioksidansa je vitamin E, pri čemu su mnoga istraživanja pokazala da on djeluje kao prirodni „lovac“ slobodnih radikala. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razliku u antioksidativnoj aktivnosti maslinovog, suncokretovog, bučinog i crnog ulja i ekstrakata vitamina E dobivenih iz pojedinih vrsta ulja. Pomoću DPPH metode prikazana je antioksidativna aktivnost ulja i ekstrakta vitamina E dok je Trolox ekvivalent koji je analog vitaminu E poslužio kao referentni standard pomoću kojega su izraženi rezultati dobiveni DPPH metodom. Maslinovo ulje je pokazalo najveću antioksidativnu aktivnost, gubitak signala DPPH radikala iznosio je 71%, zatim suncokretovo ulje (69%), crno (59%) i bučino (53%). Kod ekstrakata vitamina E najveći gubitak signala imao je ekstrakt vitamina E iz suncokretovog ulja (28%), pa iz crnog (20%), maslinovog ulja (18%), ta najmanju antioksidativnu aktivnost pokazao je ekstrakt vitamina E iz bučinog ulja (10%). Vrijednost TEAC pokazuje najveću antioksidativnu aktivnost za maslinovo ulje, zatim za suncokretovo, crno i bučino, što je u skladu s prethodno dobivenim rezultatima gdje je praćena inhibicija DPPH radikala. Testiranje međusobno pojedinih vrsta ulja rezultata dobivenih TEAC statističkim T-testom pokazalo je da postoji statistički značajna razlika između antioksidativne aktivnosti suncokretovog i bučinog ulja (P = 0, 0233), zatim između bučinog i maslinovog ulja (P = 0, 0081) te između maslinovog i crnog ulja (P = 0, 0154). T-test nije pokazao statistički značajne razlike u antioksidativnoj aktivnosti između suncokretovog i maslinovog ulja, suncokretovog i crnog ulja te bučinog i crnog ulja. Testiranje međusobno uzoraka ulja i uzoraka ekstrakta vitamina E T-testom pokazalo je da postoji statistički značajna razlika između TEAC uzorka suncokretovog ulja i TEAC uzorka ekstrakta vitamina E iz suncokretovog ulja (P = 0, 0026), zatim TEAC uzorka bučinog ulja i TEAC uzorka ekstrakta vitamina E iz bučinog ulja (P = 0, 0020), potom TEAC uzorka maslinovog ulja i TEAC uzorka ekstrakta vitamina E iz maslinovog ulja (P = 0, 0005) te TEAC uzorka crnog ulja i TEAC uzorka ekstrakta vitamina E iz crnog ulja (P = 0, 0013). Zaključujemo da je najvažniji i ujedino napoznatiji antioksidans tokoferol odnosno vitamin E, no s obzirom na dobivene rezultate on nije jedini čimbenik koji utječe na antioksidativnu aktivnost nekog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka