Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba (CROSBI ID 258750)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Petek, Marko ; Fabek Uher, Sanja ; Karažija, Tomislav ; Jajetić, Andrea ; Herak Ćustić, Mirjana
hrvatski
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura u svijetu. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog istraživanja je utvrditi količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5 poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količine magnezija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0, 07 do 0, 21% Mg ST, odnosno od 5, 73 do 24, 33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari. Prosječno je najviše Mg utvrđeno u mrkvi iz trgovačkih lanaca.
Dacus carota L., dnevna potreba, makroelement, mineral, povrće
nije evidentirano
engleski
Carrot root magnesium content on market of City of Zagreb
nije evidentirano
Dacus carota L., daily need, macroelement, mineral, vegetable
nije evidentirano