Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekonomske nejednakosti u Hrvatskoj (CROSBI ID 335659)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Nestić, Danijel Ekonomske nejednakosti u Hrvatskoj / Puljić, Ante (mentor); Zagreb, Ekonomski fakultet, Zagreb, . 2002

Podaci o odgovornosti

Nestić, Danijel

Puljić, Ante

hrvatski

Ekonomske nejednakosti u Hrvatskoj

Disertacija istražuje veze između raspodjele dohotka i ekonomskog rasta (poglavlje 2.), metode i mjere u analizi nejednakosti (poglavlje 3.) i stanje nejednakosti u Hrvatskoj (poglavlje 4. i 5.). Nakon prvog poglavlja koje opisuje motivaciju i strukturu istraživanja, u drugom se poglavlju daje prikaz literature o implikacijama nejednakosti za štednju, investicije i ekonomski rast. Iako većina istraživanja iz 1990-ih sugerira da veća nejednakost dovodi do usporavanja rasta, nova empirijska istraživanja zasnovana na poboljšanim ekonometrijskim tehnikama takav zaključak dovode u pitanje. Treće poglavlje razmatra standardne metode i mjere u analizi nejednakosti. Posebna je pozornost posvećena rastavljanju mjera nejednakosti i ocjeni nejednakosti na osnovi grupiranja podataka. U četvrtom se poglavlju ocjenjuje razina nejednakosti u Hrvatskoj u 1998. godini. Rezultati dobiveni na osnovi izvornih podataka Ankete o potrošnji kućanstva pokazuju da je razina nejednakosti u Hrvatskoj približno jednaka prosjeku za tranzicijske zemlje. Obrazovanje je najvažniji faktor koji objašnjava razlike u dohocima. Dohoci od obrta i nepoljoprivredne samostalne djelatnosti snažno su koncentrirani u rukama bogatijih građana, dok je socijalna pomoć dobro usmjerena prema siromašnijim kućanstvima. U petom se poglavlju razmatraju promjene u razini nejednakosti u Hrvatskoj koje su se dogodile u posljednjih dvadesetak godina. U suprotnosti s općom percepcijom snažog povećanja nejednakosti tijekom razdoblja tranzicije, usporedba raspodjele dohotka u 1988. i 1998. ukazuje na umjereni rast nejednakosti. Taj se rezultat objašnjava uravnotežujućim učinkom povećanja socijalnih transfera i izostankom snažnije koncentracije plaća. Šesto poglavlje zaključuje disertaciju pregledom glavnih rezultata istraživanja.

Ekonomska nejednakost; raspodjela dohotka; ekonomski rast; preraspodjela; mjere nejednakosti; dekompozicija nejednakosti; gospodarstva u tranziciji; Hrvatska.

nije evidentirano

engleski

Economic inequality in Croatia

nije evidentirano

Economic inequality; income distribution; economic growth; redistribution; inequality measures; decomposition of inequality measures; transition economies; Croatia.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

VI, 176 str.

28.05.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Ekonomija