Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priručnik za vježbe iz kemije i tehnologije lipida (CROSBI ID 741631)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Rade, Desanka ; Mokrovčak, Željko ; Štrucelj, Dubravka Priručnik za vježbe iz kemije i tehnologije lipida / Popović, Nenad (ur.). Zagreb: Durieux, 2001. 71..

Podaci o odgovornosti

Rade, Desanka ; Mokrovčak, Željko ; Štrucelj, Dubravka

Popović, Nenad

hrvatski

Priručnik za vježbe iz kemije i tehnologije lipida

Uvođenjem studija prehrambene tehnologije i biotehnologije na Sveučilištu u Zagrebu, nastava iz područja tehnologije proizvodnje i prerade ulja i masti započela je na ovom fakultetu šk.god. 1957/58. i provodila se kroz sve ove godine u okviru predmeta "Tehnologija ulja i masti". Nazivi i satnica ovog kolegija se, ovisno o ukupnom nastavnom planu, nekoliko puta mijenjala pa je postojalo nekoliko inačica nastavne literature, od internih skripata do radnih propisa za svaku vježbu, koja je zastarjela, pogotovo nakon prihvaćanja novog nastavnog plana po kojem ovaj kolegij nosi naziv "Kemija i tehnologija lipida". Osim ovoga, razvojem modernih metoda kontrole u procesima prerade i primjene ulja i masti, te uvođenjem međunarodnih normi, dodatno se pokazala potreba za novijim udžbenikom za izvođenje praktične nastave. U priručniku je obrađeno uže područje kemije i tehnologije lipida, koje odgovara potrebama studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za izvođenje vježbi iz ovog kolegija. Obuhvaćeno je gradivo iz područja uljarskih sirovina, procesa rafinacije ulja s potrebnim proračunima, kvarenja ulja, te konzistencije i fizikalnih svojstava čvrstih masti. Postupci za izvođenje vježbi su detaljno opisani, a svako područje je popraćeno i teorijskim dijelom. Pri izradi ovog priručnika autori su se služili novijom literaturom i propisima međunarodnih normi, što je navedeno iza svakog poglavlja. Uz metode opisane i prilagođene za izvođenje studentskih vježbi, navedene su i novije modernije metode. Iako je priručnik prvenstveno namijenjen studentima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, sigurno može koristiti i studentima drugih srodnih fakulteta, kao i svima onima koji se bave ovom problematikom.

nije evidentirano

nije evidentirano

engleski

Handbook of practice in lipid chemistry and technology

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Durieux

71

2001.

nije evidentirano

objavljeno

953-188-117-0

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija