Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja (CROSBI ID 424570)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Blatarić, Nikolina
Kozačinski, Lidija
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Mikrobiološko onečišćenje ljuske kokošjih jaja iz različitih proizvodnih uzgoja
Kokošje jaje pripada osnovnoj namirnici u prehrani ljudi i iznimno je bogato hranjivim tvarima, no jednako tako može biti izvorom raznih mikroorganizama te uzrok otrovanja ljudi. Zato je bitno brinuti o procesu proizvodnje jaja, od nesenja pa sve do njihove distribucije i prodaje. Cilj rada bio je istražiti i usporediti mikrobiološku kvalitetu ljuske konzumnih jaja koja se nalaze u prodaji na našem tržištu te opisati načine uzgoja. Analizirana jaja bila su porijeklom iz kaveznog (konvencionalan) te slobodnog i podnog (alternativni) uzgoja. Za mikrobiološku pretragu ljuske pripremljeni su ispirci ljusaka jaja koji su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, prisutnost enterokoka i bakterije Escherichia coli. Bez obzira na način uzgoja nesilica, broj aerobnih mezofilnih bakterija nije pokazivao velika odstupanja i bio na razini od 3, 5 do 3, 9 log10. Broj enterokoka prosječno je iznosio 2, 8 log10 CFU/ml na ljusci jaja iz slobodnog, 2, 3 log10 CFU/ml iz podnog te 1, 1 log10 CFU/ml iz kaveznog uzgoja. Bakterija E. coli je utvrđena u broju manjem od 10 CFU/ml isprika.
kokošja jaja, proizvodni uzgoji, mikrobiološko onečišćenje
nije evidentirano
engleski
Microbiological contamination of hen's eggshell in different housing systems
nije evidentirano
hen's eggs, housing systems, microbiological contamination
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
20.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb