Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Put mikotoksina u prehrambenom lancu (CROSBI ID 424565)

Ocjenski rad | diplomski rad

Janjčec, Andrea Put mikotoksina u prehrambenom lancu / Kozačinski, Lidija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Janjčec, Andrea

Kozačinski, Lidija

hrvatski

Put mikotoksina u prehrambenom lancu

Mikotoksini, kao sekundarni metaboliti plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium sveprisutni su i stabilni toksični spojevi. Neki od najčešćih i istraženih te u ovom radu opisani su aflatoksini, patulin, okratoksin A, fumonizini, citrinin, deoksinivalenol, T-2 toksin, trihoteceni i zearalenon. Ukoliko se nađu u prevelikim koncentracijama u životinjskoj krmi ili hrani za ljude izazivaju niz poremećaja i oboljenja koja se nazivaju mikotoksikoze. Postoji niz metoda za njihovo uklanjanje, no ni jedna nije potpuno učinkovita te poskupljuje proces same proizvodnje, stoga je veoma važna prevencija pojave mikotoksina u bilo kojem segmentu proizvodnje.

mikotoksini, plijesni, mikotoksikoze, prehrambeni lanac

nije evidentirano

engleski

The way of mycotoxins in the food chain

nije evidentirano

mycotoxins, moulds, mycotoxicosis, food chain

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

06.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice