Put mikotoksina u prehrambenom lancu (CROSBI ID 424565)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Janjčec, Andrea
Kozačinski, Lidija
hrvatski
Put mikotoksina u prehrambenom lancu
Mikotoksini, kao sekundarni metaboliti plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium sveprisutni su i stabilni toksični spojevi. Neki od najčešćih i istraženih te u ovom radu opisani su aflatoksini, patulin, okratoksin A, fumonizini, citrinin, deoksinivalenol, T-2 toksin, trihoteceni i zearalenon. Ukoliko se nađu u prevelikim koncentracijama u životinjskoj krmi ili hrani za ljude izazivaju niz poremećaja i oboljenja koja se nazivaju mikotoksikoze. Postoji niz metoda za njihovo uklanjanje, no ni jedna nije potpuno učinkovita te poskupljuje proces same proizvodnje, stoga je veoma važna prevencija pojave mikotoksina u bilo kojem segmentu proizvodnje.
mikotoksini, plijesni, mikotoksikoze, prehrambeni lanac
nije evidentirano
engleski
The way of mycotoxins in the food chain
nije evidentirano
mycotoxins, moulds, mycotoxicosis, food chain
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
06.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb