Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

O prometnim vezama Dalmacije i "globalnog sela": Dosta je utapanja pomorstva (CROSBI ID 753021)

Druge vrste radova | popularni rad

Pašalić, Želimir O prometnim vezama Dalmacije i "globalnog sela": Dosta je utapanja pomorstva // Slobodna Dalmacija. 2002.

Podaci o odgovornosti

Pašalić, Želimir

hrvatski

O prometnim vezama Dalmacije i "globalnog sela": Dosta je utapanja pomorstva

Lokalna, regionalna, nacionalna, transgranična i globalna (stvarna i virtualna) razmjena nasljeđenih (prirodnih i proizvedenih) i novostvorenih vrijednosti nezamisliva je bez prometa i telekomunikacija. Svaka razvojna strategija je "mrtvorođenće" bez primjerene joj strategije razvitka prometa i telekomunikacija. Cijela povijest gospodarstvenog razvitka Hrvatske je povijest dvaju prometno razdvojenih gospodarstava: kontinetalnog i primorskog, što se naglašeno odnosi na neprimjerene kopnene prometnice (ceste i željeznice), a u čemu je dosada najveći gubitnik Dalmacija. Nositelji naše dosadašnje prometne i pomorske politike ne mogu se pohvaliti s odnosom prema mediteranskim područjima Hrvatske a osobito ne prema Dalamciji, ni s nacinalnog ni s regionalnog a niti s međunarodnog i tranzitnog aspekta Dalmacije, a posebno ne s aspekta gospodarstvenog iskorištavnja naših morskih luka i pomorskog prometa. Ukupna ocjena uspješnosti dalmatinskih i hrvatskih političara (od lokalnih do nacionalnih) mora na visokoj pozicioniranosti u sebi sadržavati ocjenu njihove uspješnosti u promicanju i rezultatima pomorstva i pomorskih aktivnosti. U interesu je integracije hrvatskog nacionalnog prostora, te u interesu naše prometne i gospodarstvene pozicioniranosti u međunarodnom (posebno europskom i mediteranskom) okruženju da se ostvari primjerena transverzalna prometna povezanost između kontinentalne Hrvatske i naših glavnih morskih luka, tj. mediteranske Hrvatske, čiji je najveći dio Dalmacija.

nije evidentirano

nije evidentirano

engleski

About transport conections between Dalmatia and ˝global willage˝

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Slobodna Dalmacija

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija