Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 976575

Rodni stavovi i prakse u Hrvatskoj. Izvještaj o kvantitativnim rezultatima projekta GENMOD


Tomić-Koludrović, Inga; Petrić, Mirko; Puzek, Ivan; Zdravković, Željka
Rodni stavovi i prakse u Hrvatskoj. Izvještaj o kvantitativnim rezultatima projekta GENMOD, 2018. (izvješće).


CROSBI ID: 976575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rodni stavovi i prakse u Hrvatskoj. Izvještaj o kvantitativnim rezultatima projekta GENMOD
(Gender attitudes and practices. Report on the quantitative data of the GENMOD project)

Autori
Tomić-Koludrović, Inga ; Petrić, Mirko ; Puzek, Ivan ; Zdravković, Željka

Izvornik
Hrvatski

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvješće

Godina
2018

Ključne riječi
rodni stavovi, rodne prakse, Hrvatska
(gender attitudes, gender practices, Croatia)

Sažetak
Rad je izvještaj Hrvatskoj znanstvenoj zakladi o rezultatima kvantitativnog dijela istraživanja (anketnog ispitivanja stavova i praksi) provedenog u okviru projekta "Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive – GENMOD" (HRZZ-IP-2016-06-6010). Terenski dio istraživanja proveden je od 13. prosinca 2017. do 23. siječnja 2018. na reprezentativnom stratificiranom više-etapnom uzorku od 1.200 osoba starih 18 i više godina. Nakon uvodnog dijela, u kojem se objašnjava važnost rodnih stavova i odnosa kao indikatora demokratizacije i modernosti pojedinog društva, te obrazlaže da se podacima pristupa s motrišta pristupa "roda i razvoja" (engl. "gender and development", GAD), slijedi prikaz metodoloških potupaka te prikaz dobivenih podataka. Prikazni su sociodemografski podaci o ispitanicima/ama, ali i o kućanstvima u kojima žive. Uz prikaze ekonomskog, društvenog i kulturnog kapitala ispitanika/ica, donose se podaci o ekonomskom položaju kućanstava, a također i grafički prikaz društvenog prostora u Hrvatskoj, dobiven na temelju analize višestrukih podudarnosti (MCA) odnosno geometrijske analize podatka (GDA). Slijede analize podataka o partnerskim odnosima, konstrukciji muškosti i ženskosti, podjeli rada u kućanstvu, stavovima o ravnopravnosti muškaraca i žena, te rodnoj dimenziji odgovora na skali tradicionalnost-modernost. Završno se prikazuju rezultati faktorske analize na temelju stavova o rodnoj ravnopravnosti, te klasterske analize na temelju koje je dobivena tipologija muškaraca i žena u Hrvatskoj. U svim je analizama dosljedno primijenjen GAD pristup, odnosno temelje se na relacijskim prikazima stavova i praksi muškaraca i žena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija

Napomena
Rad je priređen kao PDF dokument duljine 166 kartica teksta, namijenjen financijeru istraživanja (Hrvatskoj zakladi za znanost).POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6010 - Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive (GENMOD) (Tomić-Koludrović, Inga, HRZZ - 2016-06) ( POIROT)

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb,
Sveučilište u Zadru

Citiraj ovu publikaciju

Tomić-Koludrović, Inga; Petrić, Mirko; Puzek, Ivan; Zdravković, Željka
Rodni stavovi i prakse u Hrvatskoj. Izvještaj o kvantitativnim rezultatima projekta GENMOD, 2018. (izvješće).
Tomić-Koludrović, I., Petrić, M., Puzek, I. & Zdravković, Ž. (2018) Rodni stavovi i prakse u Hrvatskoj. Izvještaj o kvantitativnim rezultatima projekta GENMOD. Hrvatski. Izvješće.
@unknown{unknown, year = {2018}, keywords = {gender attitudes, gender practices, Croatia}, title = {Gender attitudes and practices. Report on the quantitative data of the GENMOD project}, keyword = {gender attitudes, gender practices, Croatia} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font