Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bertold Andechs-Meranski, istarski markgrof i akvilejski patrijarh (CROSBI ID 783695)

Druge vrste radova | popularni rad

Jurković, Ivan Bertold Andechs-Meranski, istarski markgrof i akvilejski patrijarh // Istarska danica, god. 2019., Pazin: “Josip Turčinović” d.o.o., 2018., str. 78-81.. 2018.

Podaci o odgovornosti

Jurković, Ivan

hrvatski

Bertold Andechs-Meranski, istarski markgrof i akvilejski patrijarh

Bertold je u modernoj historiografiji uglavnom promatran kao svjetovni knez “obučen” u svećeničko ruho. Zaboravlja se da je potekao iz obitelji koja i danas u hagiografskoj historiografiji uživa veliki ugled. Naime, kći Bertoldove sestre Gertrude, Elizabeta Ugarska, je umrla 1231. i za Bertoldova je života već bila proglašena sveticom (1235.). Brat mu je Ekhbert bio bamberškim biskupom, a sestra je Hedviga umrla na glasu svetosti 1243. te je uskoro i proglašena svetom. Dvije godine ranije je u Puli umro i franjevac Oton “Teutonac”, blaženik kojega je Bertold poslao kako bi konsolidirao vjersko stanje u Pulskoj biskupiji. Štoviše, Bertold je u Puli predsjedao 1246. god. i saborom u crkvi sv. Marije Formoze na kojem su nazočili pulski, porečki i tršćanski biskup ne bi li se riješila pitanja morala i discipline u istarskoj crkvenoj pokrajini. Prepoznao je snagu novih prosjačkih crkvenih redova (naročito franjevaca i dominikanca) te je njihov pastoralni rad podupirao i crkvenim autoritetom i materijalno. Kao patrijarh je na koncu svoju Crkvu, pa tako i Istru u njoj, ostavio u rukama pape prekinuvši tradiciju uplitanja careva u izbor akvilejskih prelata. Tekst je napisan povodom 800. obljetnice Bertoldova imenovanja na mjesto istarskog markgrofa i akvilejskog patrijarha.

Bertold Andechs-Meranski, hrvatski ban, kaločki nadbiskup, istarski markgrof, akvilejski patrijarh, gvelfi, gibelini, 1182.-1251.

nije evidentirano

engleski

Berthold of Andechs-Merania, Istrian Markgrave and Patriarch of Aquilea

nije evidentirano

Berthold of Andechs-Merania, Croatian ban, Archbishop of Kalocsa, Istrian Markgrave, Patriarch of Aquilea, Guelphs, Ghibellines, 1182-1251

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Istarska danica, god. 2019., Pazin: “Josip Turčinović” d.o.o., 2018., str. 78-81.

2018.

nije evidentirano

objavljeno

0353-7536

Povezanost rada

Povijest