Plastika u kuhinji (CROSBI ID 783653)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Plastika u kuhinji
Nedavno je u Kanadi i Sjedinjenim Državama proslavljen Dan zahvalnosti, koji, uza sve ostalo, simbolizira pečeno pureće meso. Postoje mnogobrojni recepti za pripravu blagdanske purice u pećnici, a umjesto originalnih i tradicionalnih metoda sve je češća pojava pečenja puretine u plastičnoj vrećici! Pureće se meso omota plastičnom folijom, a zatim se dodatno obloži aluminijskom folijom i tako se »mumificirana« pura zagrijava na 200 Celzijevih stupnjeva. Prednosti plastificirane purice opisuju se u ozbiljnim i najtiražnijim medijima, poput »Washington Posta«: ne treba dodavati masnoću, pečenje je ubrzano, a pećnica ostaje čista… Plastične vrećice za pečenje prodaju se u svim većim trgovinama, a njihovu uporabu promiču popularne kuharice, poput Lise King, te mnogi gastronomski portali i restorani. I Hrvatsku je zahvatila moda pečenja mesa u plastici, mnoge su domaćice pristale na vrećice u pećnici, u restoranima se naručeni odresci omataju plastikom, bez suglasnosti gostiju. Purica ili teletina iz plastične vrećice još je jedan primjer nepotrebne, ali i potencijalno štetne uporabe plastike u pripremi i čuvanju hrane. Nakon kontroverzi oko teflona (fluorirana plastika), zabrane bisfenola A (polikarbonatna plastika), sada su na tržištu polietilenske vrećice koje su navodno otporne na visoke temperature. Budući da se približava adventsko vrijeme i božićni blagdani, dobro je podsjetiti i upozoriti ljude da plastici nije mjesto u kuhinji, a posebno ne, pri povišenim temperaturama, u pećnici.
plastika, ambalaža, migracija, endokrini disruptori
nije evidentirano
engleski
Plastics in the kitchen
nije evidentirano
plastics, packaging, migration, endocrine disruptors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Glas Koncila
2018.
nije evidentirano
objavljeno