Utjecaj dodatka bakterijskih kultura u hranjivi supstrat na mikrofloru larvi crne vojničke muhe (CROSBI ID 424460)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škaro, Magdalena
Gottstein, Željko
Lozica, Liča
hrvatski
Utjecaj dodatka bakterijskih kultura u hranjivi supstrat na mikrofloru larvi crne vojničke muhe
Kukci su dio prehrane ljudi već stoljećima. Kukci imaju kratak generacijski interval, a kako su hladnokrvne životinje, tako imaju i nizak bazalni metabolizam te izrazito visok prirast. U usporedbi s govedinom, svinjetinom i piletinom, proteini kukaca vrlo su im slični, iako hrana podrijetlom od kukaca ima više polinezasićenih masnih kiselina te više koncentracije minerala poput cinka i željeza. Kukci bi mogli imati važnu ulogu u životinjskoj prehrani kao zamjena za soju ili riblje brašno koje se učestalo koriste. Okoliš u kojem obitavaju crne vojničke muhe bogat je mikroorganizmima, koji igraju važnu ulogu u razvoju crne vojničke muhe. Mikroorganizmi u sinergiji s crnom vojničkom muhom mogu dovesti do uspješnije proizvodnje kukaca s povećanjem njihove biomase. Imaju veliku moć prilagođavanja različitim nutritivnim izvorima, te jak i učinkovit imunosni sustav. To im je potrebno kako bi preživjele tako ekstremne i nepredvidljive okolišne uvjete. Imunosni sustav crne vojničke muhe razvio je različite mehanizme kako bi se uspješno borio sa mnogim patogenim mikroorganizmima. Svrha ovog istraživanja je ispitati način na koji različite vrste bakterija djeluju na razvoj, preživljavanje i mikrofloru ličinke crne vojničke muhe. U istraživanju su korištene ličinke crne vojničke muhe (Hermetia illucens Linnaeus) neposredno nakon leženja. U istraživanju je kao hranjivi supstrat za ishranu ličinki korištena smjesa prema recepturi prilagođenoj za hranidbu kukaca Hranjivom supstratu je dodana bakterijska kultura i pitka voda do oko 60% vlažnosti. U istraživanju su korištene slijedeće vrste bakterija: Cronobacter sakazakii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Gallibacterium anatis, Stenotrophomonas maltophilia i probiotski Lactobacillus acidophilus. Rezultati pokazuju da je dodatak bakterijskih kultura, bez obzira na vrstu, u hranjivu podlogu djelovao na broj i promjenu sastava mikroorganizama po gramu ličinki, a što je u konačnici imalo pozitivan učinak na masu i veličinu samih ličinki na kraju istraživanja, naročito u slučaju vrste Klebsiella oxytoca. Bakterije dodane u hranjivi supstrat izravno djeluju na sastav mikroflore i povećavaju broj mikroorganizama po gramu ličinki. Dodavanjem bakterija, bez obzira na vrstu, u hranjivi supstrat povećava se masa ličinki na kraju pokusa, a značajno ako se u supstrat dodaje vrsta Klebsiella oxytoca. Dodane bakterije značajno povećavaju prosječnu dužinu ličinki na kraju pokusa, bez obzira na dodanu vrstu.
Crna vojnička muha, Hermetia illucens, mikroflora
nije evidentirano
engleski
Influence of addition of bacterial cultures into the rearing substrate on the microflora of black soldier fly larvae
nije evidentirano
Black soldier fly, Hermetia illucens, microflora
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
20.12.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb