Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj povišene temperature i izloženosti zraku na endemskog špiljskog školjkaša Congeria jalzici (Morton & Bilandžija, 2013) (CROSBI ID 424458)

Ocjenski rad | diplomski rad

Novina, Petra Utjecaj povišene temperature i izloženosti zraku na endemskog špiljskog školjkaša Congeria jalzici (Morton & Bilandžija, 2013) / Hudina, Sandra ; Radić Brkanac, Sandra (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2018

Podaci o odgovornosti

Novina, Petra

Hudina, Sandra ; Radić Brkanac, Sandra

hrvatski

Utjecaj povišene temperature i izloženosti zraku na endemskog špiljskog školjkaša Congeria jalzici (Morton & Bilandžija, 2013)

Endemska vrsta Congeria jalzici (Morton & Bilandžija, 2013) jedna je od 3 reliktne vrste koje nastanjuju područje dinarskog krša i koje su jedini podzemni školjkaši na svijetu. Zabilježena je na ukupno 4 lokaliteta od kojih se 3 nalaze u Hrvatskoj. S obzirom da je ova vrsta opisana nedavno, njezina biologija i fiziologija slabo su istražene. Na lokaciji istraživanja (Markov ponor) planirani su hidrotehnički zahvati koji bi potencijalno mogli utjecati na hidrološki i temperaturni režim voda, a time i na jedinke vrste C. jalzici. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati utjecaj povećanja temperature i izloženosti zraku jedinki vrste C. jalzici u laboratorijskim uvjetima putem mjerenja parametara oksidacijskog stresa. Tijekom istraživanja, dio je jedinki tijekom tri tjedna bio izložen zraku pri vlazi karakterističnoj za špiljske ekosustave, dok je dio jedinki postepeno izlagan povećanju temperature (povećanje za 2 do 3 °C stupnja, jednom tjedno). Rezultati su pokazali da jedinke koje su tijekom tri tjedna bile izložene zraku pokazuju značajan porast parametara oksidacijskog stresa, kao i one koje su bile izložene temperaturi vode od 25 °C. Potencijalne promjene u hidrološkom režimu, koje bi izazvale dugotrajnije izbivanje jedinki iz vode, mogle bi dovesti do slabijeg obnavljanja te nestanka populacije s takvog staništa.

Dreissenidae, Markov ponor, dinarski krš, razina vode, oksidacijski stres, lipidna peroksidacija, mortalitet

nije evidentirano

engleski

Effect of increased temperature and air exposure on endemic cave-dwelling bivalve Congeria jalzici (Morton & Bilandžija, 2013)

nije evidentirano

Dreissenidae, Markov ponor, Dinaric karst, water level, oxidative stress, lipid peroxidation, mortality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

22.05.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija