Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ljekovita svojstva gljiva (CROSBI ID 258201)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Širić, Ivan ; Han, Luka Ljekovita svojstva gljiva // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 6; 53-62. doi: 10.31727/gzb.41.6.6

Podaci o odgovornosti

Širić, Ivan ; Han, Luka

hrvatski

Ljekovita svojstva gljiva

Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su važan izvori bioaktivnih spojeva.

Basidiomycetes ; gljive ; hrana ; ljekovitost

nije evidentirano

engleski

Medicinal propertis of mushrooms

nije evidentirano

Basidiomycetes ; food ; medicinal propertis ; mushrooms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41 (6)

2018.

53-62

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.41.6.6

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice