Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 975150

Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti


Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti, Osijek: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018 (Sveučilišni udžbenik)


Naslov
Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti
(Handbook for Information Security and Privacy)

Urednik/ci
Velki, Tena ; Šolić, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, sveučilišni udžbenik, znanstvena

Izdavač
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2018

Stranica
130

ISBN
978-953-6965-68-7

Ključne riječi
Informacijska sigurnost, zaštita privatnosti, internet
(Information security, privacy, internet)

Sažetak
Ideja za pisanje Priručnika za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti nastala je prije više godina tijekom razvoja prvih inačica upitnika o rizičnom ponašanju računalnih korisnika. Urednici su tada, prvi puta spojili znanja iz dvaju različitih područja, informacijske i komunikacijske te bihevioralne znanosti, kako bi se pozabavili pitanjem najslabije karike u lancu informacijske sigurnosti, odnosno ponašanjem računalnoga korisnika. Prvi su rezultati bili poražavajući, pokazujući da su najveći propusti u informacijskoj sigurnosti nastali neprimjerenim ljudskim ponašanjem, te ukazujući na nužnu dodatnu izobrazbu računalnih korisnika iz područja informacijske sigurnosti. Tada se i razvila ideja o pisanju Priručnika i pokretanju odgovarajuće sustavne izobrazbe računalnih korisnika. U sklopu provedbe projekta Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place, Agreement Number: INEA/CEF/ICT/A2015/1153209, urednici su uspjeli realizirati ideju i o Priručniku i o dodatnoj izobrazbi. Provedeno je veliko nacionalno istraživanje sa svrhom prikupljanja empirijskih podataka o znanju i ponašanju računalnih korisnika. Upravo je ono bilo temelj za pisanje Priručnika, a dio rezultata nacionalnoga istraživanja prikazan je u samom Priručniku. Priručnik je osnovna literatura za buduće edukacije računalnih korisnika, posebice što u Republici Hrvatskoj nedostaje znanstvene i stručne literature iz ovoga područja. Štoviše, provedeno nacionalno istraživanje, kao i sama izrada Priručnika, potaknuli su stručnjake, prvenstveno iz područja informacijskih i komunikacijskih te bihevioralnih znanosti, da pokrenu i novi poslijediplomski sveučilišni studijski program koji se upravo ciljano bavi ovom problematikom, pitanjima zaštite privatnosti i digitalnih podataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Informacijske i komunikacijske znanosti, Psihologija, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek