Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 975150

Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti


Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti, Osijek: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018 (Sveučilišni udžbenik)


Naslov
Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti
(Handbook for Information Security and Privacy)

Urednik/ci
Velki, Tena ; Šolić, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, sveučilišni udžbenik, znanstvena

Izdavač
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2018

Stranica
130

ISBN
978-953-6965-68-7

Ključne riječi
informacijska sigurnost, zaštita privatnosti, internet
(information security, privacy, internet)

Sažetak
Ideja za pisanje Priručnika za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti nastala je prije više godina tijekom razvoja prvih inačica upitnika o rizičnom ponašanju računalnih korisnika. Urednici su tada, prvi puta spojili znanja iz dvaju različitih područja, informacijske i komunikacijske te bihevioralne znanosti, kako bi se pozabavili pitanjem najslabije karike u lancu informacijske sigurnosti, odnosno ponašanjem računalnoga korisnika. Prvi su rezultati bili poražavajući, pokazujući da su najveći propusti u informacijskoj sigurnosti nastali neprimjerenim ljudskim ponašanjem, te ukazujući na nužnu dodatnu izobrazbu računalnih korisnika iz područja informacijske sigurnosti. Tada se i razvila ideja o pisanju Priručnika i pokretanju odgovarajuće sustavne izobrazbe računalnih korisnika. U sklopu provedbe projekta Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place, Agreement Number: INEA/CEF/ICT/A2015/1153209, urednici su uspjeli realizirati ideju i o Priručniku i o dodatnoj izobrazbi. Provedeno je veliko nacionalno istraživanje sa svrhom prikupljanja empirijskih podataka o znanju i ponašanju računalnih korisnika. Upravo je ono bilo temelj za pisanje Priručnika, a dio rezultata nacionalnoga istraživanja prikazan je u samom Priručniku. Priručnik je osnovna literatura za buduće edukacije računalnih korisnika, posebice što u Republici Hrvatskoj nedostaje znanstvene i stručne literature iz ovoga područja. Štoviše, provedeno nacionalno istraživanje, kao i sama izrada Priručnika, potaknuli su stručnjake, prvenstveno iz područja informacijskih i komunikacijskih te bihevioralnih znanosti, da pokrenu i novi poslijediplomski sveučilišni studijski program koji se upravo ciljano bavi ovom problematikom, pitanjima zaštite privatnosti i digitalnih podataka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Informacijske i komunikacijske znanosti, Psihologija, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Ksenija Romstein (urednik)

Avatar Url Krešimir Nenadić (urednik)

Avatar Url Krešimir Šolić (urednik)

Avatar Url Tena Velki (urednik)

Avatar Url Tijana Borovac (urednik)

Avatar Url Marin Vuković (urednik)

Avatar Url Ivan Horvat (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti, Osijek: Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018 (Sveučilišni udžbenik)
Velki, T. & Šolić, K. (ur.) (2018) Priručnik za informacijsku sigurnost i zaštitu privatnosti. Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
@book{book, year = {2018}, pages = {130}, keywords = {information security, privacy, internet}, isbn = {978-953-6965-68-7}, title = {Handbook for Information Security and Privacy}, keyword = {information security, privacy, internet}, publisher = {Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }