Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 974647

Migranti na granici Europske unije


Berbić Kolar, Emina; Gligorić, Igor Marko
Migranti na granici Europske unije // Zbornik radova znanstvenih konferencija Učiteljskoga fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku / Jovanović, Josip ; Borsos, Éva ; Horák, Rita ; Námesztovszki, Zsolt (ur.).
Novi Sad - Subotica: Sveučilište u Novom Sadu - Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, 2018. str. 33-38 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Migranti na granici Europske unije
(Migrants at the EU border)

Autori
Berbić Kolar, Emina ; Gligorić, Igor Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova znanstvenih konferencija Učiteljskoga fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku / Jovanović, Josip ; Borsos, Éva ; Horák, Rita ; Námesztovszki, Zsolt - Novi Sad - Subotica : Sveučilište u Novom Sadu - Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, 2018, 33-38

ISBN
978-86-87095-81-6

Skup
12. međunarodna znanstvena konferencija ("Migracijska struktura - očuvanje zajednice - obrazovanje")

Mjesto i datum
Subotica, Srbija, 18-19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Migranti ; sociolingvistika ; analiza diskursa ; Slavonski Brod
(Migrants ; sociolinguistics ; discourse anaysis ; Slavonski Brod)

Sažetak
U radu se razmatra položaj migranata na granici Europske unije, u Slavonskome Brodu. Riječ je o migrantskim obiteljima koje su u Slavonski Brod došle u migrantskoj kvoti, broju migranata koji se Republika Hrvatska obvezala prihvatiti nakon migrantske krize. Trenutnoj se situaciji u kojoj se nalaze migranti pristupa (socio)lingvistički: analizira se njihova jezična pozadina te se uspostavljaju veze između jezika i inkluzije migranata u društvo. Pritom se jezik kao sredstvo sporazumijevanja, ali i kao nikako zanemariva komponenta identiteta, pokazuje kao jedan od presudnih čimbenika u uključivanju migranata u zajednicu, posebice uzmu li se u obzir (lingvističke) relativističke teze o odnosu jezika i mišljenja. Osim toga, u radu se donosi i kraća analiza novijih diskursa o migrantima. Obilježja novijih tekstova uspoređuju se s diskursno konstruiranim migrantskim identitetom tijekom i neposredno nakon migrantske krize u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek