Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Portreti u Strossmayerovoj galeriji (CROSBI ID 783609)

Druge vrste radova | katalog

Popovčak, Borivoj ; Pasini Tržec, Iva ; Dulibić, Ljerka Portreti u Strossmayerovoj galeriji // HAZU. 2018.

Podaci o odgovornosti

Popovčak, Borivoj ; Pasini Tržec, Iva ; Dulibić, Ljerka

hrvatski

Portreti u Strossmayerovoj galeriji

Izborom četrdeset djela iz zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora nastalih u vremenskom rasponu od XV. do XX. stoljeća predstavljen je portretni žanr u svoj raznolikosti pristupa unutar istovjetne tematike. Dosada većinom rijetko izlagane slike, uz pokoju portretnu skulpturu, potječu iz različitih europskih slikarskih škola Italije, Francuske, južne i sjeverne Nizozemske, Njemačke i Austrije te hrvatske moderne pokrivajući značajno razdoblje portretnoga žanra. Usprkos osnovnoj intenciji portretnoga slikarstva, a to je učiniti besmrtnima predstavljene osobe, većini portretiranih na slikama u Strossmayerovoj galeriji s vremenom se zagubio identitet. Međutim, istraživanjima natpisa i heraldičkih insignija, komparativnom analizom i utvrđivanjem izvornika, odnosno inačica te istraživanjem provenijencije portreta, pojedini portretirani identificirani su, a slikama je potvrđena i/ili ispravljena atribucija i datacija. Iako portret u određenoj mjeri uistinu predstavlja rezultat dogovora umjetnika s modelom, ne smije se zanemariti da su portreti u pravilu komponirani u skladu s estetskom tradicijom, ukusom, konvencijama i modom određenoga razdoblja i prostora, što odražavaju i odabrani portreti iz fundusa Strossmayerove galerije. Sakupljeni na jednome mjestu, ovdje prezentirani portreti predstavljaju galeriju vladara, crkvenih velikodostojnika, plemkinja, umjetnika, trgovaca, uglednih građana i donatora Strossmayerove galerije. Nastavljajući se na recentna predstavljanja pojedinih tematskih cjelina iz fundusa Galerije, i ova je izložba nastala kao rezultat kontinuiranog i sustavnog stručnog i znanstvenoistraživačkog rada autorskog tima na obradi djela iz bogatoga zbirnoga fonda Strossmayerove galerije starih majstora, s namjerom prezentiranja jedne tematske cjeline koja je tek fragmentarno zastupljena u stalnome postavu.

portreti, slikarstvo 15.-19. stoljeća, Strossmayerova galerija starih majstora

Istraživanja za ovaj rad dijelom su provedena u okviru HERA projekta 15.080 TransCultAA (Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century, http://www.transcultaa.eu). Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Obzor 2020 za istraživanje i inovacije, u okviru Ugovora o dodjeli sredstava br. 649307.

engleski

Portraits in the Strossmayer Gallery

nije evidentirano

portraits, painting 15th-19th century, Strossmayer Gallery of Old Masters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

HAZU

2018.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-347-244-7

Povezanost rada

Povijest umjetnosti