Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dob nastupa bolesti kao prediktor komponenti metaboličkog sindroma u shizofreniji i shizoafektivnom poremećaju (CROSBI ID 424390)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Modrušan, Irina Dob nastupa bolesti kao prediktor komponenti metaboličkog sindroma u shizofreniji i shizoafektivnom poremećaju / Nadalin, Sergej (mentor); Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2018

Podaci o odgovornosti

Modrušan, Irina

Nadalin, Sergej

hrvatski

Dob nastupa bolesti kao prediktor komponenti metaboličkog sindroma u shizofreniji i shizoafektivnom poremećaju

Cilj istraživanja: S obzirom na moguće preklapanje genetičke etiologije metaboličkog sindroma i shizofrenije, pojedine komponente metaboličkog sindroma, kao što su dislipidemija, dijabetes i pretilost, mogle bi biti povezane s težom kliničkom slikom i ranijim nastupom shizofrenije. Cilj ovog završnog rada bio je ispitati doprinosi li, i u kojoj mjeri, dob nastupa bolesti, koncentracijama lipida i glukoze u plazmi, te vrijednostima indeksa tjelesne mase (BMI), u hrvatskih bolesnika sa shizofrenijom i shizoafektivnim poremećajem. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 245 kroničnih bolesnika (muškarci/žene: 131/114). Na temelju vrijednosti medijana dobi prve hospitalizacije za cijeli uzorak bolesnika, dob nastupa bolesti klasificirana je kao rana (≤ 26 godina) i kasna (> 26 godina). Rezultati: Ovisno o dobi nastupa bolesti, samo su koncentracije triglicerida i glukoze u muškaraca pokazale statistički značajne varijacije (P < 0, 05). Vrijednosti triglicerida u plazmi bile su značajno više u muškaraca s ranijom dobi nastupa bolesti negoli u muškaraca s kasnim nastupom bolesti (2, 5  1, 4 vs. 1, 7  0, 8 ; z = 2, 01, P = 0, 042). S druge strane, koncentracije glukoze u plazmi u muškaraca s kasnim nastupom bolesti, bile su značajno negoli u muškaraca s ranim nastupom bolesti (5, 9  1, 4 vs. 5, 3  0, 7 ; z = -2, 59, P = 0, 009). Dob nastupa bolesti doprinosi s približno 12% varijabilnostima koncentracije triglicerida te s 8% varijabilnostima vrijednosti glukoze. Zaključak: U skladu s našim rezultatima možemo zaključiti da dob nastupa bolesti doprinosi komponentama metaboličkog sindroma isključivo u muškaraca. Muškarci s ranijim nastupom bolesti imaju više vrijednosti triglicerida i niže vrijednosti glukoze u odnosu na muškarce s kasnijim nastupom bolesti, a dob nastupa bolesti pridonosi s približno 8 – 12% varijabilnostima koncentracije navedenih metaboličkih parametara.

metabolički sindrom ; glukoza u plazmi ; lipidi u plazmi ; indeks tjelesne mase ; dob nastupa bolesti ; shizofrenija ; shizoafektivni poremećaj.

nije evidentirano

engleski

Age of disease onset as a predictor of components of metabolic syndrome in schizophrenia and schizoaffective disorder

nije evidentirano

age of disease onset ; body mass index ; metabolic syndrome ; plasma glucose ; plasma lipids ; schizoaffective disorder ; schizophrenia.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

13.12.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

nije evidentirano