Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 974405

Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja


Odeh, Dyana
Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja 2018., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena oksidacijske stabilnosti i senzorskih svojstava lanenog ulja dodatkom začina i začinskog bilja
(Evaluation of oxidative stability and sensory properties of flax oil infused with species and herbs)

Autori
Odeh, Dyana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2018

Stranica
63

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Laneno ulje, oksidacijska stabilnost, začinsko bilje, antioksidansi, mikroorganizmi
(Flaxseed oil, oxidative stability, herbs, antioxidants, microorganisms)

Sažetak
Laneno ulje je dobro poznato po svojim zdravstvenim prednostima koje se uglavnom pripisuju visokom sadržaju omega-3 alfa linolenske kiseline (ALA) koja čini više od 50, 0 % ukupnih masnih kiselina. ALA masna kiselina je osjetljiva na oksidaciju, stoga je glavni cilj ovog rada bio procjeniti da li dodatak začina i začinskog bilja može poboljšati oksidacijsku stabilnost i senzorska svojstva lanenog ulja. Procjena navedenih parametara odredila se primjenom kromatografskih, spektrofotometrijskih i mikrobioloških analiza obzirom na potencijalne biološke opasnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dyana Odeh, (367836)