Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROIZVODNJA SIRUTKINIH PROTEINA KAO NUTRITIVNO VRIJEDNE HRANE (CROSBI ID 670718)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra ; Kralj, Elizabeta ; Šarić, Goran PROIZVODNJA SIRUTKINIH PROTEINA KAO NUTRITIVNO VRIJEDNE HRANE // BOOK OF ABSTRACTS / KNJIGA SAŽETAKA of 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.). Osijek : Tuzla, 2017. str. 150-150

Podaci o odgovornosti

Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra ; Kralj, Elizabeta ; Šarić, Goran

hrvatski

PROIZVODNJA SIRUTKINIH PROTEINA KAO NUTRITIVNO VRIJEDNE HRANE

Sirutka je niskokalorični serum mlijeka koji se dobiva u procesu proizvodnje sireva ili kazeina nakon odvajanja gruša. Sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje sira i kakvoći mlijeka, a čine ju većim dijelom voda te laktoza, proteini, vitamini, minerali, i enzimi, hormoni i čimbenici rasta. Sastojci sirutke imaju važnu nutritivnu i funkcionalnu vrijednost zbog čega udovoljavaju i fiziološkim zahtjevima dijetetske hrane. Povećanjem temperature toplinske obrade mlijeka količina proteina se smanjuje (denaturacija), povećavaju se sirna zrnca, a denaturirani proteini integriraju u gruš. Proteini sirutke frakcija su približno 20 % mliječnih proteina koji prelaze u sirutku, a najzastupljeniji su albumin i globulin. Separacija proteina sirutke može se provesti primjenom membranskih procesa, ali i precipitacijom, često kombiniranim djelovanjem kiseline i povišene temperature, ili se precipitacija kombinira s centrifugiranjem. Također, mogu se separirati i frakcionirati na osnovu molekularne mase, naboja i hidrofobnosti. Činjenica da sadrže mnoštvo nutritivnih i funkcionalnih komponenti, kao što su esencijalne aminokiseline, bioaktivni peptidi, antioksidansi i sastojci koji poboljšavaju imunitet, lansirala je proteine sirutke na vrh funkcionalnog sektora hrane. Budući da su se prednosti primjene proteina sirutke istaknule uslijed dramatičnog porasta metaboličkih i degenerativnih zdravstvenih problema populacije, imperativ je iskorištenje njihovog potencijala.

fiziološki zahtjevi ; mlijeko ; nutritivna vrijednost ; proteini sirutke ; sirutka

nije evidentirano

engleski

PRODUCTION OF WHEY PROTEINS AS NUTRITIONALLY VALUABLE FOOD

nije evidentirano

physiological requirements ; milk ; nutritional value ; whey protein ; whey

nije evidentirano

Podaci o prilogu

150-150.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

BOOK OF ABSTRACTS / KNJIGA SAŽETAKA of 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Šubarić, D. ; Jašić, M.

Osijek : Tuzla:

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija