Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tko radi a tko se odmara: muškarci i žene u kućanstvima u Hrvatskoj (CROSBI ID 783564)

Druge vrste radova | ostalo

Petrić, Mirko ; Puzek, Ivan ; Zdravković, Željka Tko radi a tko se odmara: muškarci i žene u kućanstvima u Hrvatskoj // Ciklus predavanja "Javna sociologija", Gradska knjižnica Zadar. 2018.

Podaci o odgovornosti

Petrić, Mirko ; Puzek, Ivan ; Zdravković, Željka

hrvatski

Tko radi a tko se odmara: muškarci i žene u kućanstvima u Hrvatskoj

U izlaganju se iznose i komentiraju podaci o podjeli rada u kućanstvima te aktivnostima u slobodnom vremenu u Hrvatskoj, dobiveni nacionalno reprezentativnim istraživanjem provedenim u siječnju 2018. godine u okviru projekta "Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive – GENMOD" (Hrvatska zaklada za znanost HRZZ-IP- 2016-06-6010). Ranija istraživanja, provođena tijekom tranzicijskog razdoblja, pokazala su da žene još uvijek obavljaju većinu kućanskih poslova, no da se muškarci postupno ipak nešto više uključuju u te poslove. Analizirani podaci dobiveni istraživanjem u okviru projekta GENMOD detaljniji su od prethodnih, ne samo kad je riječ o podjeli poslova nego i odnosima muškaraca i žena općenito, kao i o razlikama između kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske.

rodni odnosi, Hrvatska, podjela rada u kućanstvu, slobodno vrijeme

Rad je javna prezentacija rezultata istraživanja na znanstvenom projektu, održan kao izlaganje s raspravom u okviru ciklusa predavanja "Javna sociologija", što ga Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru organizira u Gradskoj knjižnici Zadar. Predavanja su otvorena građanstvu s ciljem popularizacije znanosti i širenja spoznaja o znanstvenom pristupu društveno relevantnim temama i problemima.

engleski

Who works and who is resting: men and women in households in Croatia

nije evidentirano

gender relations, Croatia, household division of labor, leisure

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ciklus predavanja "Javna sociologija", Gradska knjižnica Zadar

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Sociologija