Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 973763

Dobrobit zaposlenika i interakcija radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: rodne razlike


Tonković Grabovac, Maša; Černja, Iva; Hanzec Marković, Ivana; Delale, Eva Anđela
Dobrobit zaposlenika i interakcija radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: rodne razlike // Kvaliteta života kroz životni vijek:izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja (ur.).
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 2018. str. 252-252 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dobrobit zaposlenika i interakcija radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: rodne razlike
(Employees' well-being and work-life interaction in new ways of working context: Gender differences)

Autori
Tonković Grabovac, Maša ; Černja, Iva ; Hanzec Marković, Ivana ; Delale, Eva Anđela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Kvaliteta života kroz životni vijek:izazovi i preporuke / Brajša-Žganec, Andreja ; Penezić, Zvjezdan ; Tadić Vujčić, Maja - , 2018, 252-252

Skup
26. godišnja konferencija hrvatskih psihloga

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 7-10.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dobrobit zaposlenika ; konflikt radne i obiteljske uloge ; novi načini rada ; oporavak od posla ; rodne razlike
(Employee's well-being, work-family conflict ; new ways of working ; work recovery ; gender differences)

Sažetak
Digitalizacija omogućava zaposlenicima određenu fleksibilnost u radu, npr. da odaberu kada, gdje i kojim sredstvima komunikacije će obavljati svoj posao, što je u literaturi poznato pod nazivom novi načini rada (NNR). Ovakva fleksibilna organizacija rada obećava, a već i pokazuje pozitivne učinke ne samo za radnu učinkovitost, već i za dobrobit zaposlenika. Međutim, dosadašnji rezultati vezani uz doprinos NNR interakciji radne i obiteljske uloge nisu jednoznačni, upućujući na potrebu za daljnjim istraživanjem posljedica NNR za ljude različitih individualnih karakteristika. Cilj ovog istraživanja bio je stoga istražiti rodne razlike u dobrobiti zaposlenika i interakciji radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada. Istraživanje je provedeno on-line na uzorku 168 žena i 100 muškaraca zaposlenih u različitim organizacijama u Hrvatskoj, u različitim sektorima i na različitim radnim mjestima. Upitnik je uključivao Skalu novih načina rada, Upitnik oporavka od posla, Skalu afektivne dobrobiti na poslu, Skalu zadovoljstva životom te Skalu konflikta radne i obiteljske uloge. Rezultati korelacijskih i regresijskih analiza ukazali su na zanimljive rodne razlike u dobrobiti i interakciji radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: NNR ima izraženije pozitivne posljedice za afektivnu radnu dobrobit žena nego muškaraca, korelacija s iskustvom usavršavanja vještina također je izraženija kod žena, dok je pozitivna povezanost s kontrolom slobodnog vremena utvrđena kod zaposlenika oba spola. Muškarci koji imaju fleksibilniji posao u smislu kontrole vremena i mjesta rada manje se uspijevaju psihički odmaknuti od posla u svoje slobodno vrijeme, no istovremeno je NNR samo kod muškaraca, ali ne i kod žena, pozitivno povezan s njihovim zadovoljstvom životom. Što se tiče interakcije radne i obiteljske uloge, korelacija s NNR utvrđena je samo kod muškaraca s djecom, koji doživljavaju veći konflikt uloga ako imaju mogućnost fleksibilnog rada, npr. izvan ureda. S obzirom na navedene rezultate, čini se da žene više profitiraju od novih načina rada u odnosu na svoje muške kolege. Iako nacrt provedenog istraživanja ne omogućava kauzalne interpretacije, na osnovu dobivenih rezultata moguće je predložiti određene praktične smjernice za poticanje NNR i povećanje dobrobiti zaposlenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za antropologiju,
Hrvatski studiji, Zagreb