Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena neizrazitog modeliranja i optimiranja u planiranju društvene prehrane (CROSBI ID 335635)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Gajdoš, Jasenka Primjena neizrazitog modeliranja i optimiranja u planiranju društvene prehrane / Kurtanjek, Želimir (mentor); Kurtanjek, Želimir (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Gajdoš, Jasenka

Kurtanjek, Želimir

Kurtanjek, Želimir

hrvatski

Primjena neizrazitog modeliranja i optimiranja u planiranju društvene prehrane

U radu su provedene analize energetskog i nutritivnog sadržaja u 39 učeničkih domova u Hrvatskoj. Obavljena su i antropometrijska mjerenja učenika koji su smješteni u učeničke domove. Ukupno je izmjereno 3087 djevojaka i mladića u dobi 14-18 godina. Također je provedena multiregresijska analiza između antropometrijskih i prehrambenih značajki. Predložen je više-varijabilni linearni model koji sadržava parametre prehrambenih veličina (zasebno energija ili sveukupni nutritivni unos) za razinu značajnosti p<0.05. Navedeni linearni modeli nutritivnog unosa određeni iz jelovnika učeničkih domova pokazuju značajnu pozitivnu korelaciju s promatranim antropometrijskim veličinama. U energetskom unosu i nutritivnom udjelu obroka u različitim učeničkim domovima istog tipa zamjetne su značajne razlike koje ukazuju na činjenicu da nepravilno planiranje jelovnika može uzrokovati pretilost, što povećava i mogućnost srčanih tegoba i sl. Primijenjena je metoda modeliranja za funkcije pripadnosti neizrazitim skupovima. U radu su optimirani jelovnici za prehranu učenika smještenih u učeničkim domovima. Za promatrane modele prosječna PV značajka služi kao pokazatelj raznovrsnosti prehrane i zadovoljenje stupnja preferencije te RDA preporuka. U radu je primijenjeno i optimiranje s više funkcija cilja (tzv. Paretov optimum), te su osim glavnog zahtjeva, zahtjeva nutritivne kakvoće, kao funkcije cilja uključene i minimalna cijena obroka te maksimalna preferencija prema obrocima i jelovnicima. Rezultati optimiranja primjenom neizrazite logike pokazuju vrlo dobre rezultate jer nude skup podataka iz kojeg se može proizvoljno izabrati više optimalnih rješenja.

modeliranje; funkcije pripadnosti neizrazitom skupu; neizrazita logika; prehrana; učenički domovi

nije evidentirano

engleski

Application of fuzzy modelling and optimisation in boarding school meal planning

nije evidentirano

modelling; fuzzy functions; fuzzy logic; nutrition; boarding school

nije evidentirano

Podaci o izdanju

229

17.06.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija