Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva (CROSBI ID 670393)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna
hrvatski
Priprema tehnološke vode za industrijsku proizvodnju piva
Voda je vrlo važna sirovina za proizvodnju piva jer pivo sadrži 85 – 95 % vode. Prema Pravilniku o temeljnim zahtjevima za pivo i pivu slične proizvode (NN 6/98), tehnološka voda koja se koristi za proizvodnju piva mora u fizikalnom, kemijskom i mikrobiološkom smislu odgovarati kvaliteti vode za piće, čije karakteristike su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13). Kako bi pivovare bile neovisne o gradskim vodovodima često imaju svoje vlastite izvore - bunare. U prirodnim vodama uvijek postoje određene količine raznih otopljenih tvari. Ovisno o otopljenim mineralnim tvarima, vode se dijele na meke, srednje tvrde i tvrde. Tehnologija obrade voda u pivarstvu je vrlo važna jer kvaliteta, odnosno vrsta piva značajno ovisi o njoj, stoga u većini slučajeva pivovare provode obradu vode u svrhu dobivanja tehnološke vode za proizvodnju piva određenih karakteristika. Kada govorimo o obradi vode u pivovarama s vlastitim izvorima vode koje sadržavaju veće količine željeza, mangana i arsena, tada bi obrada vode svakako uključivala uklanjanje manganovih odnosno feratnih bikarbonata putem pješčanih filtera i aeracije ; uništavanje mikroorganizama doziranjem klora, uklanjanje slobodnog klora i ostalih primjesa adsorpcijom na aktivnom ugljenu te pročišćavanje vode putem membranskih metoda odnosno mikrofiltracije, nanofiltracije i reverzne osmoze. Navedenom obradom vode može se dobiti voda s optimalnim vrijednostima koja je spremna za proizvodnju piva.
pivarstvo ; tehnološka voda ; obrada vode
nije evidentirano
engleski
Water preparation for industrial brewing
nije evidentirano
brewing ; industrial water ; water treatment
nije evidentirano
Podaci o prilogu
177-187.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
7. međunarodni znanstveno-stručni skup Voda za sve
Habuda-Stanić, Mirna ; Šiljeg, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-48-1
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096
Povezanost rada
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija