Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

(Prikaz knjige) John L. Austin, Kako djelovati riječima , prevela Andrea Milanko, priredio Ivan Marković, (Zagreb: Disput, 2014), 125 str. (CROSBI ID 257614)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Blečić, Martina (Prikaz knjige) John L. Austin, Kako djelovati riječima , prevela Andrea Milanko, priredio Ivan Marković, (Zagreb: Disput, 2014), 125 str. // Prolegomena, 14 (2015), 2; 225-230

Podaci o odgovornosti

Blečić, Martina

hrvatski

(Prikaz knjige) John L. Austin, Kako djelovati riječima , prevela Andrea Milanko, priredio Ivan Marković, (Zagreb: Disput, 2014), 125 str.

izdavačka kuća Disput objavila je 2014. godine, u sklopu svojih edicija thesaurus , posvećenih jezičnoj problematici, djelo Kako djelovati riječima britan-skog filozofa Johna Langshawa Austina. Radi se o prijevodu drugog izdanja knjige koja u izvorniku nosi naslov How to do things with words i čiji su ure-dnici J. o. Urmson i Marina Sbisà. to je izdanje objavljeno davne 1975. godine, a temelji se, kao i prvo, na Austinovim predavanjima održanim još davnije 1955. godine. važnost hrvatskog prijevoda ove knjige leži u značaju Austinovog rada za razvoj filozofije jezika i lingvistike. Austin se, naime, smatra začetnikom teorije govornih činova koju je iznjedrila filozofija običnog jezika, rođena iz analitičkog bavljenja filozofijom jezika na sveučilištu oxford od 40-ih do 50-ih godina prošloga stoljeća. Sam termin " govorni čin " Austin je rijetko koristio ; popularizirao ga je njegov student John Searle koji je nastavio teo-riju svog učitelja te je najviše zbog njega taj termin neraskidivo povezan i uz Austina. Nakon Searlea termin su koristili mnogi, a što je još važnije fenome-nima vezanim uz te vrste činova filozofi se nisu prestali baviti sve do danas, pa tako odjeke Austinove teorije nalazimo u radovima suvremenih autora kao što su Kent Bach, Charles travis, François Recanati i Mark Kaplan. Možemo reći da je Austin pokrenuo filozofski interes za onim što se našim riječima događa onkraj jezika, onkraj rječničkog značenja pojedinih riječi složenih u rečenice gramatičkim i sintaktičkim pravilima. Nije ga zanimalo ono što doi-sta poručujemo onim što izričemo (čime se bavio npr. H. P. Grice govoreći o implikaturama), već onime što riječima činimo. ideje J. l. Austina o govornim činovima možda bi bile sistematičnije izlo-žene, pa čak i izmijenjene, da ga u tome nisu prekinuli bolest, a zatim i smrt. ideje predstavljene u djelu Kako djelovati riječima Austin je izlagao i na raznim drugim predavanjima prije no što ih je predstavio na Harvardu, no bilješke koje je učinio za Predavanja William James donose neke preinake te predstavljaju pos-ljednju verziju autorovih ideja. Pokušat ćemo ih sada podrobnije predstaviti. Austin započinje svoja predavanja razmatranjem one vrste iskaza koji izgleda kao sud i gramatički se može kategorizirati kao izjavna rečenica, koji nije besmislen, ali ipak nije ni istinit ni neistinit. tvrdi nadalje da se, kada osoba izriče takav iskaz, može reći da ona nešto čini, da djeluje, a ne samo da govori. takve iskaze naziva performativima i suprotstavlja ih konstativima. 1 Austinovo istraživanje o govornim činovima objavljeno je prvi put posthumno 1962. u knjizi How to Do Things With Words koja se sastoji od dvanaest predavanja koja je Austin održao na sveučilištu Harvard 1955. godine povodom tradicionalnih Predavanja William James.

J. L. Austin, govorni činovi, performativ

nije evidentirano

engleski

(Book review) John L. Austin, Kako djelovati riječima , prevela Andrea Milanko, priredio Ivan Marković, (Zagreb: Disput, 2014), 125 str.

nije evidentirano

J. L. Austin, speech act, performative

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14 (2)

2015.

225-230

objavljeno

1333-4395

1846-0593

Povezanost rada

Filozofija

Indeksiranost