Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva (CROSBI ID 670388)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Banjari, Ines
hrvatski
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva
U predavanju se govori o globalnoj prevalenciji karcinoma debelog crijeva (CRC) kao i regionalnim razlikama na razini Republike Hrvatske. Ističu se posebnosti CRC-a u odnosu na druge vrste karcinoma te iznose zadnje preporuke o prehrani osoba s CRC-om, uključujući i osobe s povećanim rizikom za razvoj CRC-a. Posebice negativan učinak se pripisuje konzumaciji crvenog i procesiranog mesa (npr. suhomesnati proizvodi), dok je za sada najjači protektivan učinak utvrđen za konzumaciju kalcija (iz suplemenata i mlijeka i mlječnih proizvoda) te adekvatan unos prehrambenih vlakana.
karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlječni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija
nije evidentirano
engleski
Dietary guidelines for patients with colorectal carcinoma
nije evidentirano
colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"
pozvano predavanje
16.11.2018-17.11.2018
Osijek, Hrvatska