Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 972772

Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva


Banjari, Ines
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva // III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"
Osijek, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
Smjernice za prehranu oboljelih od karcinoma debelog crijeva
(Dietary guidelines for patients with colorectal carcinoma)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
III. Simpozij "Primarna i sekundarna prevencija bolesti suvremenog čovjeka"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16-17.11.2018.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Karcinom debelog crijeva, crveno i procesirano meso, mlijeko i mlječni proizvodi, prehrambena vlakna, suplementacija
(Colorectal carcinoma, red and processed meat, milk and dairy, dietary fibers, supplementation)

Sažetak
U predavanju se govori o globalnoj prevalenciji karcinoma debelog crijeva (CRC) kao i regionalnim razlikama na razini Republike Hrvatske. Ističu se posebnosti CRC-a u odnosu na druge vrste karcinoma te iznose zadnje preporuke o prehrani osoba s CRC-om, uključujući i osobe s povećanim rizikom za razvoj CRC-a. Posebice negativan učinak se pripisuje konzumaciji crvenog i procesiranog mesa (npr. suhomesnati proizvodi), dok je za sada najjači protektivan učinak utvrđen za konzumaciju kalcija (iz suplemenata i mlijeka i mlječnih proizvoda) te adekvatan unos prehrambenih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Ines Banjari, (291266)