Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidansi u medu (CROSBI ID 424212)

Ocjenski rad | diplomski rad

Minarik, Ana Antioksidansi u medu / Bešlo, Drago (mentor); Bešlo, Drago (neposredni voditelj). Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Minarik, Ana

Bešlo, Drago

Bešlo, Drago

hrvatski

Antioksidansi u medu

Pčelarstvo je grana poljoprivrede, koja se bavi uzgojem pčela radi dobivanja pčelinjih proizvoda. Fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva tih proizvoda ovise o biološkom i geografskom porijeklu medonosnih biljaka, te sposobnosti pčelara da te proizvode pravilno sakupi i skladišti. Kroz povijest, med je poznat kao ljekovita prehrambena namirnica, a razvojem tehnologije istražuju se pojedine komponente meda i spojevi, koji medu daju ta ljekovita svojstva. Pčele sakupljaju nektar i probavnim enzimima ga pretvaraju u med koji služi za prehranu zajednice. S obzirom na porijeklo nastanka meda postoje cvjetni med, medljikovac i miješani med. U ovom radu, rađene su kemijske i spektrofotometrijske metode na različitim uzorcima meda, radi određivanja antioksidativnog kapaciteta3 raznih tipova meda od različitih proizvođača metodom DPPH4 (2, 2- difenil-1-pikrilhidrazil) i Folin-Ciocalteu reagensom.

pčelarstvo ; med ; antioksidativni kapacitet ; DPPH ; Folin-Ciocalteu

nije evidentirano

engleski

Antioxidants in honey

nije evidentirano

beekeeping ; honey ; antioxidant activity ; DPPH ; Folin-Ciocalteu

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

24.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti