Antioksidansi u medu (CROSBI ID 424212)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Minarik, Ana
Bešlo, Drago
Bešlo, Drago
hrvatski
Antioksidansi u medu
Pčelarstvo je grana poljoprivrede, koja se bavi uzgojem pčela radi dobivanja pčelinjih proizvoda. Fizikalna, kemijska i mikrobiološka svojstva tih proizvoda ovise o biološkom i geografskom porijeklu medonosnih biljaka, te sposobnosti pčelara da te proizvode pravilno sakupi i skladišti. Kroz povijest, med je poznat kao ljekovita prehrambena namirnica, a razvojem tehnologije istražuju se pojedine komponente meda i spojevi, koji medu daju ta ljekovita svojstva. Pčele sakupljaju nektar i probavnim enzimima ga pretvaraju u med koji služi za prehranu zajednice. S obzirom na porijeklo nastanka meda postoje cvjetni med, medljikovac i miješani med. U ovom radu, rađene su kemijske i spektrofotometrijske metode na različitim uzorcima meda, radi određivanja antioksidativnog kapaciteta3 raznih tipova meda od različitih proizvođača metodom DPPH4 (2, 2- difenil-1-pikrilhidrazil) i Folin-Ciocalteu reagensom.
pčelarstvo ; med ; antioksidativni kapacitet ; DPPH ; Folin-Ciocalteu
nije evidentirano
engleski
Antioxidants in honey
nije evidentirano
beekeeping ; honey ; antioxidant activity ; DPPH ; Folin-Ciocalteu
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
24.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek