Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda (CROSBI ID 424211)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ana-Marija, Crnoja Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda / Bešlo, Drago (mentor); Bešlo, Drago (neposredni voditelj). Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Ana-Marija, Crnoja

Bešlo, Drago

Bešlo, Drago

hrvatski

Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda

Med je gusta viskozna tekućina čija boja varira u rasponu od svijetlo žute do tamno smeđe. Med i proizvodi od meda koriste se u ljudskoj prehrani odavnina. Osim u prehrani med se koristio i u medicini svrhe. Karakteristična svojstva meda, kemijska, fizikalna i senzorna ovise o vrsti meda, botaničkom podrijetlu i klimatu u kojem je nastao te o vrsti i količini pčelinje ispaše. Različiti medovi imaju različita fizikalna svojstva, no ona mogu biti narušena patvorenjem kao i kemijska svojstva. Naime, određivanjem kemijskih svojstava kao što su pH, električna provodljivost, udio vode i pepela, te fizikalnih svojstava kao što su kristalizacija meda moguće je odrediti kvalitetu meda. Med ima antibaktericidno i antioksidativno djelovanje, zahvaljujući prisustvu polifenola i antioksidansa u medu.

med ; pH meda ; ukupni fenoli ; antioksidativni kapacitet

nije evidentirano

engleski

Physical, chemical and antioxidant properties of honey

nije evidentirano

honey ; honey pH ; phenols ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

20.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti