Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda (CROSBI ID 424211)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ana-Marija, Crnoja
Bešlo, Drago
Bešlo, Drago
hrvatski
Kemijska, fizikalna i antioksidativna svojstva meda
Med je gusta viskozna tekućina čija boja varira u rasponu od svijetlo žute do tamno smeđe. Med i proizvodi od meda koriste se u ljudskoj prehrani odavnina. Osim u prehrani med se koristio i u medicini svrhe. Karakteristična svojstva meda, kemijska, fizikalna i senzorna ovise o vrsti meda, botaničkom podrijetlu i klimatu u kojem je nastao te o vrsti i količini pčelinje ispaše. Različiti medovi imaju različita fizikalna svojstva, no ona mogu biti narušena patvorenjem kao i kemijska svojstva. Naime, određivanjem kemijskih svojstava kao što su pH, električna provodljivost, udio vode i pepela, te fizikalnih svojstava kao što su kristalizacija meda moguće je odrediti kvalitetu meda. Med ima antibaktericidno i antioksidativno djelovanje, zahvaljujući prisustvu polifenola i antioksidansa u medu.
med ; pH meda ; ukupni fenoli ; antioksidativni kapacitet
nije evidentirano
engleski
Physical, chemical and antioxidant properties of honey
nije evidentirano
honey ; honey pH ; phenols ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
20.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek