In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza (CROSBI ID 424200)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Horčička, Marina
Kljak, Kristina
hrvatski
In vivo probavljivost vlakana u tovu junadi hranjene siliranim rehidriranim zrnom kukuruza
Kukuruzni škrob iz silaže cijele biljke i silaže zrna je glavni izvor energije u tovu junadi. Siliranje povisuje razgradnju škroba zrna u buragu i probavljivost u tankom crijevu čime se povisuje energetska vrijednost, a moguće je silirati i suho zrno nakon postupka rehidracije. S obzirom da povišena razgradnja škroba može utjecati na probavljivost vlakana, cilj ovog istraživanja je bio usporediti probavljivost vlakana u junadi hranjene škrobom istog hibrida kukuruza u formi suhog ili siliranog rehidriranog zrna kukuruza. Zrno hibrida Bc 572 rehidrirano je do 32% vlage i silirano uz dodatak komercijalnog inokulanta. Pokus je proveden na četiri tovna juneta simentalske pasmine slične težine i starosti, koja su bila raspoređena na obrok sa suhim zrnom i siliranim rehidriranim zrnom kukuruza prema cross- over dizajnu u dva perioda od po 17 dana. Kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)- oksid. Junad hranjena obrokom sa siliranim rehidriranim zrnom kukuruza u usporedbi sa obrokom sa suhim zrnom je imala manju probavljivost (P≤0, 05) suhe tvari (57, 16% vs. 60, 21%) i osobito neutralnih detergent vlakana (45, 54% vs. 57, 08%). Tretman sa siliranim rehidriranim zrnom kukuruza nije imao značajan utjecaj na pH fecesa kao pokazatelja acidoze.
tov junadi ; probavljivost vlakana ; silirano rehidrirano zrno kukuruza
nije evidentirano
engleski
In vivo digestibility of fibers in growing beef cattle feed ensiled rehydrated maize grain
nije evidentirano
beef cattle , fiber digestibility , ensiled rehydrated maize grain
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
03.12.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb