Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka (CROSBI ID 424199)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stjepčević, Lucija
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj dodatka sirutke na hranidbenu vrijednsot fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu u provenutoj biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranjivost fermentirane krme i kvalitetu fermentacije u silosu. U radu je korišteno 5 razina dodatka sirutke u prahu kg-1 silirane suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka u laboratorijske silose: (i) 0 g ; (ii) 13 g ; (iii) 65 g ; (iv) 130 g ; (v) 260 g (tretmani T0, T13, T65, T130 i T260). Nakon 40 dana od zatvaranja silosa, uzorci su analizirani NIR spektrofotometrom radi procjene hranjive vrijednosti fermentirane krme. Utvrđeno je da T130 i T260 imaju veći sadržaj sirovih proteina (P<0.05), metaboličke energije (P<0.05), probavljivost organske tvari u suhoj tvari ( D- vrijednost) (P<0.05), razgradivost sirovih proteina u buragu (P<0.05), sadržaj fermentirajuće metaboličke energije (P<0.05), faktor konzumacije za goveda i ovce (P<0.05), a smanjuje pH vrijednost (P<0.05) i sadržaj amonijskog N (P<0.05) u fermentiranoj krmi u usporedbi s T0. Usporedbom hranjivosti fermentirane krme T130 i T260 utvrđena je veća hranjivost T260. U cilju povećanja hranjive vrijednosti fermentirane krme polupripodnog travnjaka preporuka je prilikom siliranja dodati 260 g suhe sirutke kg-1 silirane suhe tvari.
sirutka, hranjiva vrijednost, fermentirana krma, poluprirodni travnjak
nije evidentirano
engleski
The effect of whey addition on nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland
nije evidentirano
whey, nutritive value, fermented silage, silos, semi-natural grassland
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
19.11.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb