Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 971802

Metafora u i o znanosti


Buljan, Gabrijela; Gradečak-Erdeljić, Tanja; Milić, Goran
Metafora u i o znanosti // Društvene i humanističke studije - DHS, 3 (2018), 6; 105-118 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 971802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metafora u i o znanosti
(Metaphor in and on science)

Autori
Buljan, Gabrijela ; Gradečak-Erdeljić, Tanja ; Milić, Goran

Izvornik
Društvene i humanističke studije - DHS (2490-3604) 3 (2018), 6; 105-118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
konceptualna metafora, znanstveni diskurs, preslikavanje, javni diskurs
(conceptual metaphor, science discourse, mapping, public discourse)

Sažetak
Istraživanje uporabe konceptualnih metafora u jeziku znanosti ima već dugu tradiciju jer se novi pojmovi u znanosti rađaju gotovo svakodnevno i potrebno im je pridružiti jezični znak kojim će se taj pojam uvesti u jezičnu uporabu i unutar i izvan znanstvene zajednice (Gentner i Jeziorski, 1993, Mičunović, 2012). S tim u vezi provedeno je istraživanje o uporabi metaforičkih izraza iz svijeta znanosti na uzorku od 70 studenata 1. i 3. godine engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku koji su u manjem ili većem omjeru upoznati s pojmom konceptualne metafore, ali koji prije provođenja ankete nisu bili instruirani o njezinom djelovanju u jeziku. Instrument istraživanja bila je anketa na engleskom jeziku koja uključuje tri vrste zadataka: povezivanje vizualnih inputa izvorne i ciljne domene, zadatak odabira leksema iz pojedinih izvornih domena koje su konvencionalizirane kao dijelovi jezičnih izraza iz ciljne domene te zadatak određivanja leksema izvorne domene na temelju rečenica koje uključuju metaforičke izraze u širem jezičnom kontekstu koji se tiče ciljne domene. Rezultati istraživanja pokazuju kako su studenti dosta uspješno prepoznavali konvencionalizirane metaforičke izraze iz područja znanosti, dok su zadaci s vizualnim inputom i ekstrahiranjem pojmova u izvornim i ciljnim domenama bili nešto slabije rješavani. Pretpostavka je da su oni metaforički izrazi koji su postali dio šireg vokabulara engleskog jezika lakše prepoznati upravo zbog sveprisutnog znanstvenog diskursa koji prelazi granice strogo akademske zajednice i većinom putem raznih publicističkih znanstvenih i novinarskih radova ulazi u opći javni diskurs.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kognitivna znanost (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti)POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Gabrijela Buljan (autor)

Avatar Url Tanja Gradečak (autor)

Avatar Url Goran Milić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.dhs.ff.untz.ba

Citiraj ovu publikaciju:

Buljan, Gabrijela; Gradečak-Erdeljić, Tanja; Milić, Goran
Metafora u i o znanosti // Društvene i humanističke studije - DHS, 3 (2018), 6; 105-118 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Buljan, G., Gradečak-Erdeljić, T. & Milić, G. (2018) Metafora u i o znanosti. Društvene i humanističke studije - DHS, 3 (6), 105-118.
@article{article, year = {2018}, pages = {105-118}, keywords = {konceptualna metafora, znanstveni diskurs, preslikavanje, javni diskurs}, journal = {Dru\v{s}tvene i humanisti\v{c}ke studije - DHS}, volume = {3}, number = {6}, issn = {2490-3604}, title = {Metafora u i o znanosti}, keyword = {konceptualna metafora, znanstveni diskurs, preslikavanje, javni diskurs} }
@article{article, year = {2018}, pages = {105-118}, keywords = {conceptual metaphor, science discourse, mapping, public discourse}, journal = {Dru\v{s}tvene i humanisti\v{c}ke studije - DHS}, volume = {3}, number = {6}, issn = {2490-3604}, title = {Metaphor in and on science}, keyword = {conceptual metaphor, science discourse, mapping, public discourse} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Central and East European Online Library - CEEOL

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font