Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izbjeglički civilni val u NDH 1942. godine (CROSBI ID 670086)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Smiljanić, Vlatko Izbjeglički civilni val u NDH 1942. godine. 2018

Podaci o odgovornosti

Smiljanić, Vlatko

hrvatski

Izbjeglički civilni val u NDH 1942. godine

Autor će u svom izlaganju najprije dati osvrt na kontekst 1942. kao druge ratne godine na području Jugoslavije u vidu najvažnijih ratnih sukoba (Igmanski marš, operacija Trio, zauzimanje Bihaća) te začetka razvoja partizanskoga monopola (stvaranje zrakoplovstva i mornarice i formiranje korpusa NOVJ). Nakon toga predstavit će opću politiku i ideje migracijskih planova unutar granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH) kojega su formirali predstavnici Njemačkoga Reicha u većini te predstavnici vlasti NDH. Civilno izbjeglištvo tijekom 1942. zasigurno je najbrojniji, ali i najznačajniji faktor migracija tijekom Drugoga svjetskog rata. Analizom i interpretacijom posebno značajnog zdravstvenoga stanja izbjeglica, problema u Dalmaciji i istočnoj Bosni te u konačnici kozaračkog zbjega kao središnjeg događaja 1942. godine, autor će doći do zaključaka koji su faktori bili presudni za iseljavanja u kontekstu vojnih i političkih prilika na području NDH te koliko je bila važna konsolidacija vlasti s cjelokupnim stanovništvom.

Drugi svjetski rat ; migracije ; NDH ; povijesna demografija ; izbjeglice ;

Znanstveni skup „Zbrinjavanje kozaračke djece i dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.” održat će se u Sisku 30. studenog 2018. u organizaciji Sisačke biskupije, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

engleski

The Civil Refugees in Independent State of Croatia in 1942

nije evidentirano

World War II ; migration ; NDH ; historical demography ; refugees ;

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Zbrinjavanje kozaračke djece i dječje prihvatilište u Sisku 1942. - 1943.

predavanje

30.11.2018-30.11.2018

Sisak, Hrvatska

Povezanost rada

Demografija, Povijest