Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 971222

Upotreba polena u dodacima prehrani


Dedić, Lejla; Jašić, Midhat; Čačić Kenjerić, Daniela; Banjari, Ines
Upotreba polena u dodacima prehrani // Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima / Jašić, Midhat (ur.).
Bihać: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja" Tuzla, BiH, 2018. str. 69-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Upotreba polena u dodacima prehrani
(Use of Pollen in Food Supplements)

Autori
Dedić, Lejla ; Jašić, Midhat ; Čačić Kenjerić, Daniela ; Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa trećeg kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima / Jašić, Midhat - Bihać : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja" Tuzla, BiH, 2018, 69-70

Skup
3 kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Bihać, BiH, 17-18. 11. 2018.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Polen, dodatak prehrani
(Pollen, food supplements)

Sažetak
Polen je supstanca veoma bogata aktivnim komponenatama iz grupe polifenola, flavonoida, karotenoida i drugih. Aktivni sastojci su često "zarobljeni" u spoljašnjem omotaču polenovog zrna koji je veoma otporan i teško se raspada. Zbog toga je neophodno pripremiti preparat koji će dati veću iskoristivost polena iz unutrašnjeg dijela zrna. Cilj rada bio je ustanoviti postojeći nivo i mogućnosti primjene polena kao prehrambenog i farmaceutskog proizvoda u različitim dodacima prehrani. Polen se nakon prikupljanja mora osušiti i pripremiti za daljnju upotrebu. Najbolje rezultate daje sušenje u vakuumu i liofilizacija. Svježi polen odgovarajuće higijense kvalitete može se direktno koristiti u nekim vrstama pripravaka kao što su kombinacije s medom. Ljekovita svojstva polena ovise i o njegovom porijeklu i stupnju monoflornosti. Monoflorni polen je moguće dobiti od suncokreta, uljane repice i kestena. U pčelarstvu je najčešće pristuan poliflorni polen. Dodaci prehrani mogu se kombinirati sa medom, propolisom, matičnom mliječi ali i različitim tinkturama ljekovitog i začinskog bilja. Formulacija dodataka prehrani treba biti sukladna postojećoj legislativi i medicinskim tvrdnjama zasnovanim na dolazima. Izuzetno je značajan način pripreme i aplikacije polena za njegovu efikasnost aktivnih principa. Ljekovito djelovanje polena bazirano je na hemiji cvjetova biljaka od koje polen potiče, te se na toj bazi postavljaju nutritivne i zdravstvene tvrdnje dodataka prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Prehrambena tehnologija, NutricionizamPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek