UTJECAJ UKLANJANJA LIŠĆA NA ANTIOKSIDACIJSKU I ANTIBAKTERIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKATA POKOŽICE GROŽĐA SORTI FRANKOVKA I MERLOT (VITIS VINIFERA L.) (CROSBI ID 424123)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kopić, Marina
Pavić, Valentina
hrvatski
UTJECAJ UKLANJANJA LIŠĆA NA ANTIOKSIDACIJSKU I ANTIBAKTERIJSKU AKTIVNOST EKSTRAKATA POKOŽICE GROŽĐA SORTI FRANKOVKA I MERLOT (VITIS VINIFERA L.)
Uklanjanje lišća je standardna vinogradarska mjera s ciljem postizanja boljeg dozrijevanja grožđa, prozračnosti, osiguravanja bolje zaštite od bolesti poput sive plijesni te boljeg razvoja mladica, a može se provoditi u različitim terminima. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kako različiti termini uklanjanja lišća utječu na antioksidacijsku te antibakterijsku aktivnost etanolnih ekstrakata pokožice grožđa (Vitis vinifera L.) sorte Frankovka i Merlot. Određena je ukupna koncentracija fenolnih spojeva, antioksidacijska aktivnost te antibakterijsko djelovanje na Gram-pozitivne i Gram-negativne humane patogene. Istraživanje je provedeno na tri tretmana u tri ponavljanja (kontrolni tretman – bez uklanjanja lišća, uklanjanje lišća neposredno po završetku cvatnje te uklanjanje lišća u periodu pojave šare). Pokazalo se da uklanjanje lišća značajno povećava koncentraciju ukupnih fenolnih spojeva, kao i antioksidacijsku aktivnost kod obje ispitivane sorte. Antibakterijska aktivnost je bila povećana kod ekstrakata sorte Frankovka, ali ne i kod sorte Merlot.
uklanjanje lišća, Frankovka, Merlot, antioksidacijska i antibakterijska aktivnost, fenoli
nije evidentirano
engleski
EFFECTS OF DEFOLIATION ON ANTIOXIDATIVE AND ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF GRAPE SKIN EXTRACTS OF MERLOT AND BLAUFRÄNKISCH (VITIS VINIFERA L.)
nije evidentirano
defoliation, Blaufränkisch, Merlot, antioxidative and antibacterial activity, phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
13.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek