Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina (CROSBI ID 335628)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horak, Renata Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina / Štrucelj, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Horak, Renata

Štrucelj, Dubravka

hrvatski

Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina

U radu su provedene fizikalno-kemijske analize nerafiniranih i rafiniranih ulja iz ploda i iz komine maslina. Izvršeno je određivanje hidrolitičkih i oksidacijskih promjena maslinovih ulja, udjela ukupnih klorofila i indeksa boje te je provedena spektrofotometrijska analiza u UV-području. Također je određen udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine, utvrđen sastav masnih kiselina i jodni broj. Rezultati provedenih analiza su pokazali da je najbolja kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje nije podvrgnuto rafinaciji. Rafinirano maslinovo ulje ima znatno manji udio slobodnih masnih kiselina, što je pozitivno, ali se također smanjio udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine, čime ulje postaje sklono oksidacijskom kvarenju. Rafinacijom se također smanjio udio klorofila i indeks boje. Rafinacija sirovog ulja komine maslina također je utjecala na smanjenje udjela slobodnih masnih kiselina, što ga je učinilo upotrebljivim za prehranu, a smanjen je i udio fenolnih spojeva, intenzitet gorčine, udio klorofila i indeks boje. Oksidacijske promjene tijekom rafinacije nisu bile značajne

maslinovo ulje; ekstra djevičansko maslinovo ulje; ulje komine maslina; rafinirano maslinovo ulje; rafinirano ulje komine maslina

nije evidentirano

engleski

The influence of refining process on characteristics of olive oil and olive-pomace oil

nije evidentirano

olive oil; extra virgin olive oil; pomace-oil; refined olive oil; refined olive-pomace oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

26.04.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano